Αντιφατικά μηνύματα από την Άγκυρα πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 09:45 Αντιφατικά μηνύματα από την Άγκυρα πριν την επίσκεψη Τσίπρα

Μέσα σε περίπου ένα 24ωρο, η Άγκυρα εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα προς την Αθήνα.

Αντιφατικά μηνύματα φαίνεται πως στέλνει η Άγκυρα ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά και την επέτειο των Ιμίων. Σημειώνεται ότι τον κ.Τσίπρα είχε προσκαλέσει στην Τουρκία ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Στην ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα - Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν όλα τα μεγάλα διμερή θέματα αλλά και το Κυπριακό, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη και με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου. 

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας περί “γαλάζιας πατρίδας” , διαρροή που έγινε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι ο κ. Χουλουσί Ακάρ προσκάλεσε στην Άγκυρα τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη.  Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο στενό κύκλο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και επικαλείται ο ΣΚΑΙ, επιβεβαιώνεται η πρόσκληση του Χουλουσί Ακάρ στο έλληνα ομόλογό του. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το οποίο κάνει λόγο για «πρόσκληση ‘έκπληξη’», ο κ. Ακάρ απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος διορίσθηκε στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και τον κάλεσε στην Τουρκία. Στο ίδιο δημοσίευμα, τονίζεται ότι ο Ακάρ, o οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Έλληνα ομόλογό του, αναφέρθηκε στη σημασία της βελτίωσης της καλής γειτονίας και της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδος. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι o Ακάρ είπε ότι θα είναι ευτυχής να καλωσορίσει τον κ. Αποστολάκη στην Τουρκία. Τέλος, στο τηλεγράφημα υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές που δεν κατονομάζονται, η εν λόγω πρόσκληση που εστάλη πριν από την επέτειο της κρίσης των Ιμίων είναι σημαντική για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί καλό παράδειγμα για τις προσπάθειες στο θέμα της ενίσχυσης της καλής γειτονίας, την οποία, όπως αναφέρεται, πάντοτε επιθυμεί η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Ακάρ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο είχε κάνει λόγο για «γαλάζια πατρίδα». «Συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια πατρίδα όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε: «Όταν το κάνουμε αυτό με όλη την ειλικρίνεια μας προσπαθούμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας και κυρίως με την Ελλάδα. Όμως λόγω κάποιων πολιτικών παραγόντων και λανθασμένων υπολογισμών τα γεγονότα διαστρεβλώνονται. Γίνονται κάποιες προκλήσεις. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά δεν έχουν κάποια αποτέλεσμα». «Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι. Από την άλλη όμως σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υποχωρούμε από κανένα δικαίωμα μας» σημείωσε.

To μήνυμα Αποστολάκη ενόψει της επετείου των Ιμίων

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, έστειλε το δικό του αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ έστηναν σκηνικό έντασης στα Ίμια. Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει συντριπτική απάντηση», την ώρα που τουρκικά ΜΜΕ έστηναν σκηνικό έντασης στα Ίμια.

Ειδικότερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν διαμηνύσει ότι κοντά στα Ιμια βρίσκονται σε επιφυλακή δύο τουρκικά πολεμικά πλοία και ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής για την 23η επέτειο από την κρίση. Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε κατηγορηματικά όσα διακικούσαν οι τουρκικές εφημερίδες και ανέφερε πως στην περιοχή επικρατεί η «συνήθης κατάσταση», δηλαδή αγκυροβολημένα ελληνικά πλοία στα γύρω νησιά και αντιστοίχως τουρκική παρουσία στα λιμάνια της γείτονος.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα στις 5 Φεβρουαρίου. 

"Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου", είπε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, τόνισε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε ελληνοκύπριους όσο και τουρκοκύπριους.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα, στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν όλα τα διμερή ζητήματα, μεταξύ αυτών η ένταση στο Αιγαίο, το προσφυγικό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο IBNA, πρόκειται για μια επίσκεψη χαμηλών προσδοκιών κάτι που μαρτυρά η μικρή συμμετοχή των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συνοδέψει τον κ. Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι πρόκεται για το 4ο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα, μετά τις επισκέψεις τον Νοέμβριο του 2015 σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, και τον Μάιο του 2016 στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση