Κουικ αντί Παπαχριστόπουλου: Η κυβερνητική πλειοψηφία και η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 14:32 Κουικ αντί Παπαχριστόπουλου: Η κυβερνητική πλειοψηφία και η ΚΟ των ΑΝΕΛ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ από τη βουλευτική έδρα, κάτι που θα σηματοδοτήσει και νέες εξελίξεις στην κοινοβουλευτική γεωγραφία σε τουλάχιστον δύο επίπεδα: την κυβερνητική πλειοψηφία και την επιβίωση ή όχι της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν οι Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις και τέλος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Την έδρα που θα παραδώσει ο τελευταίος αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος επιλαχών που δεν είναι άλλος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουικ. Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετό καιρο ο κ. Κουικ βρίσκεται εκτός ΑΝΕΛ, ενώ έχει πολλάκις δηλώσει και επιβεβαιώσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Στο “μέτωπο”, λοιπόν, της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βασίζεται στο ιδιόμορφο σχήμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί και περιλαμβάνει τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους 6 ανεξάρτητους.

Αντιθέτως, “ανοιχτό” παραμένει το δεύτερο “μέτωπο” που αφορά την επιβίωση ή όχι της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η ΚΟ του κόμματος αριθμεί 6 βουλευτές και άρα μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου και την ανάληψη της θέσης του από τον κ. Κουίκ θα πέσει τους 5. Τα πράγματα θα ήταν σχετικά εύκολα εάν και οι 5 αυτοί βουλευτές είχαν εκλεγεί από την αρχή με το ίδιο κόμμα, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει για τον κ. Φωκά, ο οποίος μετέγράφη προσφάτως στο κόμμα. Συνακόλουθα, ο κίνδυνος διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να ερμηνευθούν και τα πρόσφατα “ξεσπάσματα” του Πάνου Καμμένου, με τελευταίο παράδειγμα τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας στον ΣΚΑΙ και την αποκάλυψή του ότι εκείνος είπε στον κ. Φωκά να “πάει για γκαζόζα”, προκαλώντας την ονομαστική ψηφοφορία για τον νομοσχέδιο που αφορούσε το ΑΣΕΠ. Ο κ. Καμμένος καταλογίζει τόσο στον κ. Βούτση όσο και στον κ. Τσίπρα ότι εξυφαίνουν σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ενώ στην προαναφερθείσα συνέντευξή του υποστήριξε ότι “εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε”.

Για την διατήρηση της ΚΟ του κόμματος, οι ΑΝΕΛ φαίνεται να “ποντάρουν” σε μια συγκεκριμένη ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. Όπως υποστηρίζουν, ο όρος “συγκρότηση” (στο συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού) αναφέρεται μόνο στην αρχική σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν σχετίζεται με τυχόν αλλαγές (διαγραφές – παραιτήσεις) που πιθανόν να επέλθουν κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Κατά συνέπεια, δηλώνουν, η ΚΟ δεν διαλύεται ακόμα και στην περίπτωση που οι πέντε εναπομείναντες βουλευτές δεν έχουν εκλεγεί εξ αρχής με το κόμμα που ανήκουν τώρα, δηλαδή τους ΑΝΕΛ.

Με βάση τα παραπάνω, η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην περίπτωση που όντως υπάρξει διάλυση, οι αντιδράσεις του κ. Καμμένου αναμένεται να είναι σφοδρές και απρόβλεπτες, κάτι που προκαλεί ανησυχία και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Συνακόλουθα, δεν αποκλείεται, το Προεδρείο της Βουλής να επιλέξει την πιο μετριοπαθή ερμηνεία του Κανονισμού, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ακόμη σκληρός γύρος αντιπαράθεσης και βολών από τον πρώην “σύντροφο”…

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση