Μάτι: Αποστρατεύτηκε ο πυροσβέστης που ενημέρωσε για νεκρούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 13:50 Μάτι: Αποστρατεύτηκε ο πυροσβέστης που ενημέρωσε για νεκρούς

Αποστρατεύτηκε ο στρατηγός του πυροσβεστικού σώματος που είχε ενημερώσει την φυσική και πολιτική ηγεσία του σώματος για την ύπαρξη νεκρών και λήξης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα από το κέντρο επιχειρήσεων εμφάνιζε το περιστατικό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά είναι διαχειρίσιμο χωρίς να έχει ενημερώσει για νεκρούς.

Πρόκειται για τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννη Ράμφο ο οποίος  στις 20:00 το βράδυ της «Μαύρης Δευτέρας» είχε ενημερώσει: «… προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23:00 ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς. Όλα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων μεταξύ τους και παιδιά». Στις 23:15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «… αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…

Ο πρώτος νεκρός

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Ράμφος έφθασε στο Μάτι περίπου στις 19:15 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν μερικές ώρες αργότερα είδε τον πρώτο νεκρό. «… μπαίνω σε παράλληλο δρόμο της Κυανής Ακτής και εκεί συνάντησα τον πρώτο νεκρό όπου βρισκόταν ο κ. Ρίννης με το βανάκι του, περίπου 21:00 με 22:00 και μου είπε ότι είχε ενημερώσει το ΕΣΚΕ για τον νεκρό. Όταν έφθασα στο ξενοδοχείο Ραμάντα οι άνδρες του κ. Κολοκούρη, της ΕΜΑΚ και η αστυνομία με 1 ή 2 περιπολικά άρχισαν να μου διώχνουν τους νεκρούς στα στενά πολύ κοντά στην οδό Ποσειδώνος δεξιά προς Ραφήνα περίπου στις 23:00 χωρίς να είμαι σίγουρος για την ώρα. Στα στενά είδα 7-8 νεκρούς».

Ο κ. Ράμφος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι στις 23:15 είχε «τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς». Ο συγκεκριμένος αξιωματικός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους εισαγγελικούς λειτουργούς σχετικά με την εκκένωση της περιοχής, ο οποίος αρχικά απάντησε πως αυτό έπρεπε να είχε γίνει νωρίς γιατί αργότερα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τον κόσμο, εκείνοι όμως επέμειναν.

Ερώτηση: Δεν κάνω λόγο για οργανωμένη προληπτική εκκένωση αλλά για εκκένωση με οποιοδήποτε τρόπο η οποία ούτε αλλιώς έλαβε χώρα από τους ανυποψίαστους πολίτες όταν οι φλόγες είχαν φθάσει στις αυλές τους;

Απάντηση: «… εάν δινόταν πολύ νωρίς η εντολή απομάκρυνσης εκτιμώ ότι θα είχαν ενδεχομένως λιγότερες απώλειες» 

«… υπήρχαν καμένοι άνθρωποι»

 Ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος βρισκόταν στην περιοχή της Χαλκίδας όταν στις 18:25 κλήθηκε να βοηθήσει στην φωτιά της Ανατολικής Αττικής. Στην κατάθεσή του στις 17 Αυγούστου περιγράφει: «Το ξημέρωμα της Τρίτης κατέβηκα στην Λ. Μαραθώνος στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος και συνάντησα τον Ταξίαρχο κ. Λάμπρη, συζητήσαμε για την εικόνα που είχαν στην περιοχή μου και τον ρώτησα τι νεότερο θέλει να κάνω γιατί στην περιοχή μου δεν είχε ενεργό μέτωπο. Μου είπε να πάρω ένα πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων και να προχωρήσω στην περιοχή στο Μάτι και να ψάχνω όλους τους κάθετους δρόμους για να αναζήτηση αγνοουμένων, καμένων και γενικά εάν μπορούμε να παράσχουμε κάποια βοήθεια στην περιοχή».

Λίγο αργότερα περίπου στις 08:00 το πρωί ο κ. Αναστασόπουλος πληροφορήθηκε από έναν εθελοντή ότι υπάρχει ένα κτήμα όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο Πύραρχος αναφέρει: «Όταν έφθασα εκεί ο χώρος φυλασσόταν από έναν αστυνομικό και προχώρησα στο εσωτερικό του χώρου και παράλληλα ζήτησα να μην εισέρθει κανείς και προχωρώντας προς το κέντρο διαπίστωσα ότι υπήρχαν καμένοι άνθρωποι. Πρέπει να ήταν περίπου 8 η ώρα και ενημέρωσα τον κ. Ράμφο, τον κ. Λάμπρη και όταν καταμετρούσα με πήρε τηλέφωνο ο κ. Ματθαιόπουλος όπου και ενημερώθηκε. Κλείνοντας το τηλέφωνο με πήρε ο κ. Καπάκης και μου είπε αν είναι κοινοποιήσιμο και όσοι είναι οι νεκροί».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση