Ολομέτωπος πόλεμος Φώφης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ - Ούτε σκέψη για κοινή πορεία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 15:33 Ολομέτωπος πόλεμος Φώφης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ - Ούτε σκέψη για κοινή πορεία

Υιοθετώντας σκληρή ρητορική, η Φώφη Γεννηματά άνοιξε... ολομέτωπο πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για κεντροαριστερό μέτωπο, μετά το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, αλλά η πρόεδρός του κλιμάκωσε τις επιθέσεις εναντίον του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης. Εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά είχε διαγράψει τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, για τη στήριξη που είχε προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πρωί του Σαββάτου, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αλισβερίσια, εκβιασμούς και ίντριγκες, που θυμίζουν άλλα καθεστώτα.

«Ζούμε δυστυχώς με την κυβέρνηση Τσίπρα πρωτοφανή περίοδο παρακμής και ξεπεσμού. Με αλισβερίσια, εκβιασμούς, ίντριγκες που θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα. Ζούμε ένα νέο διχασμό», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από την Καλαμάτα.

«Η κυβέρνηση είναι βαρίδι, έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών. Να φύγει τώρα πριν η ζημιά για τη δημοκρατία και τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη. Ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε τη χώρα μπροστά», πρόσθεσε.

«Εχουμε πόλεμο με τον τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή Τσίπρα»

Ακόμη πιο σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει η Φώφη Γεννηματά μία ημέρα νωρίτερα, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. 

Απαντώντας στα σενάρια για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο και τις εκλογές, αλλά και την κριτική, αποδέχθηκε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, αλλά κάλεσε τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ να αποφεύγουν την εσωστρέφεια γιατί «Έχουμε πόλεμο με τον Τσίπρα και την παρέα του» ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή».

«Έλεος! Είναι προοδευτικός ο υποστηρικτής του Μαδούρο και των ισχυρών; Καμία κυβέρνηση δεν έχει υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό όσο ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να μην παρασύρονται και υιοθετούν την «προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτισμού».

Ακόμη τους κάλεσε να μην οπλίζουν με επιχειρήματα το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν πρέπει να οπλίζουμε το όπλο του αντιπάλου. Δεν μπορεί τα στελέχη μας να μην αντιλαμβάνονται αυτό που αντιλαμβάνεται ο κ. Τσιπρας και η παρέα του, τη δυναμική και τις δυνατότητες μας. Για αυτό μας πολεμάνε» τόνισε.

Τζανακόπουλος, Δανέλλης, Ραγκούσης: Η κοινωνία ζητά διάλογο προοδευτικών δυνάμεων

Πάντως, από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» συνεχίζονται τα ανοίγματα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που παραβρέθηκε με τους Σπύρο Δανέλλη και Γιάννη Ραγκούση σε εκδήλωση με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη», στο Ηράκλειο, τόνισε ότι η κοινωνία ζητάει αυτό τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος στόχευση είναι, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος κόντρα στον ακροδεξιό λόγο που υπάρχει συνολικά στην Ευρώπη.

«Εδώ και ένα χρόνο η Συμφωνία των Πρεσπών μονοπωλεί το ενδιαφέρον και διαμορφώνει δυο στρατόπεδα. Του ορθολογισμού που προάγει τη φιλία και ορίζει ότι πρέπει να υπερβούμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να επιλύσουμε την τελευταία ταυτοτική διαφορά στη Βαλκανική και απέναντί του το στρατόπεδο της σκληρής αντιπολίτευσης, μιας αντιπαραθετικής γραμμής, του οποίου το τέμπο και τα επιχειρήματα έδωσε μια αλλοπρόσαλλη ακροδεξιά. Δεν εννοώ ότι όλοι όσοι αντιπαρατέθηκαν είναι ακροδεξιοί. Όλοι όμως οι ακροδεξιοί, αντιπαρατέθηκαν και έδωσαν το τόνο με πρακτικές απειλών, βίας, εκφοβισμού και μας πήγαν πίσω και δυστυχώς τα επιχειρήματα αυτού του ρεύματος υιοθέτησε και ένα κομμάτι του δημοκρατικού τόξου, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που ακούσαμε να αρθρώνουν τα ίδια επιχειρήματα» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πάντως ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες, δημιουργήθηκαν όροι για να έρθουν κοντά δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με επίκεντρο όχι μόνο την συμφωνία αλλά και αλλά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Για να πάμε παραπέρα στο διάλογο πρέπει να δούμε και αλλά ζητήματα, για να διαπιστώσουμε που μπορούμε να συγκλίνουμε και που όχι. Εκτιμώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για κοινό βηματισμό, σε κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα στη φάση που διανύουμε και αφήνουμε πίσω μας τη μνημονιακή περίοδο. Ο διάλογος δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και μόνο» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Σπύρος Δανέλης είπε ότι το Μακεδονικό, ένα ταυτοτικό και όχι εθνικό θέμα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί ως καταλύτης να αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ.

«Ο Βορίδης κάνει κάθε μέρα κρας τεστ για να δει πόσο δεξιά μπορούν να πάνε τα όρια. Δεν δόθηκε όμως απάντηση σε αυτό που ειπώθηκε και δεν έχει θέση σε δημοκρατικό πολίτευμα. Ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν θα είναι πρωθυπουργός θα πρέπει να μην αφήσει τις ελαττωματικές ιδέες της αριστεράς να απειλήσουν ξανά τον τόπο. Αυτό το κόμμα, η ΝΔ, δεν έχει καμία σχέση με τον κεντροδεξιό φιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη » είπε ο κ. Δανέλης ο οποίος σημείωσε ότι η μεγάλη υποκρισία, όπως είπε, της ΝΔ είναι ότι ενώ πολεμούσε την Συμφωνία η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελε αυτή την καυτή πατάτα, όπως την χαρακτήρισε.

« Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σίγουρα μια μικρή λαμπάδα στο μπόι μου θα την έχει ανάψει» συμπλήρωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής που πάντως επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν υποχώρησε από τις θέσεις του, αλλά το «Ποτάμι» άλλαξε στρατηγική.

«Διαφωνώ σφόδρα με στελέχη του χώρου που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί. Η στρατηγική ήττα του Γιώργου Παπανδρέου, έφερε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είδαμε τα αποτελέσματα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε: «Αρέσει δεν αρέσει, δυο είναι οι μεγάλες παρατάξεις, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αυτές που διαμόρφωσαν την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη με κοινωνική μάλιστα αναφορά. Ενότητα προοδευτικής παράταξης δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε τους ανόητους για το παρελθόν μας. Ενότητα σημαίνει να επιλέγεις σε ποια από τις δυο παρατάξεις ανήκεις και δεύτερον ότι αποφασίζεις ποιον έχεις στρατηγικό αντίπαλο» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης που εξήγησε ότι είναι διεστραμμένη αντίληψη κάποιων από τον προοδευτικό χώρο, που υποστηρίζουν ότι ο στρατηγικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι, όπως εξήγησε, η ΝΔ.

«Και για να πούμε μια μεγάλη ιστορική αλήθεια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πότε είπε ότι ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ Εσωτερικού ή και το ΚΚΕ ήταν στρατηγικός αντίπαλος; Ποτέ. Αυτό το ακούσαμε από τον Βενιζέλο και μετά τη Γεννηματά και είδαμε που οδήγησε αυτή η επιλογή το κόμμα, στο οποίο και εγώ και πολλοί άλλοι δώσαμε τα καλύτερα μας χρόνια» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

«Η αντιΣύριζα εμμονή προκαλεί μια μείζονα βλάβη κι αυτή δεν αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.Η αντιΣύριζα εμμονή σε τελική ανάλυση δεν πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ενότητα της προοδευτικής παράταξης πλήττει. Τη διάσπαση της προκαλεί προς όφελος της δεξιάς παράταξης. Όσοι λοιπόν αναπαράγουν και υιοθετούν την αντιΣύριζα εμμονή, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι σε αποστολή. Υλοποιούν κατά γράμμα το σχέδιο της δεξιάς για τη διάσπαση της προοδευτικής παράταξης.Επί ενός διλήμματος πρέπει να πάρουμε θέση: ποιός είναι ο στρατηγικός, ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος; Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Όσοι επιλέξουν ως βασικό πολιτικό αντίπαλο τη ΝΔ, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ από το 74, τότε εκ των πραγμάτων υπηρετούν την ενότητα της προοδευτικής παράταξης και παραμένουν εντός της. Όποιοι και όποιες επιλέξουν ως στρατηγικό μάλιστα αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε υιοθετούν τη γραμμή Βενιζέλου-Γεννηματά και επιλέγουν τη διάσπαση της προοδευτικής παράταξης. Εκ των πραγμάτων αυτές και αυτοί αλλάζουν παράταξη».

Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ πάντως κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στο διάλογο ενώ εξήγησε ότι η πορεία των επόμενων χρόνων έχει ήδη κριθεί:

«Προσωπικά πιστεύω ότι τα επόμενα 10 χρόνια έχουν κριθεί. Είναι νομοτελειακή η πορεία προς την επαναθεμελίωση της προοδευτικής παράταξης. Αν πριν έξι μήνες έβλεπε κάποιος τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και το Σπύρο Δανέλη να κάθονται μαζί και να ακούνε που μιλάω από τη βήμα, θα μιλούσε για έγκλημα καθοσιώσεως. Φάνηκε πολύ γρήγορα όμως ότι ήταν χάρτινος ο πύργος που κατέπεσε» συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας : « Όσο φωνάζουν τα σκυλιά, το ρεύμα δυναμώνει . Κάθε ημέρα που περνά όλο και περισσότεροι πολίτες προσεγγίζουν θετικά τη ιδέα της νέας ενότητας της προοδευτικής παράταξης, μέσα από την ενότητα της αριστεράς με την κεντροαριστερά, το κέντρο και τους πράσινους. Πρόκειται για μία δυναμική που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Πηγή: iefimerida.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση