Καλαμάτα: «Ήταν σαν πόλεμος» – Σοκαριστική μαρτυρία για την τραγωδία στην ταβέρνα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 19:38 Καλαμάτα: «Ήταν σαν πόλεμος» – Σοκαριστική μαρτυρία για την τραγωδία στην ταβέρνα

Μια ανείπωτη τραγωδία ζει τις τελευταίες ώρες η Καλαμάτα. Μια τραγωδία που κόστισε τρεις ζωές ανήμερα της ημέρας της Υπαπαντής, μεγάλης γιορτής για την πόλη. Βράδυ Σαββάτου (02.02.2019) και στην ταβέρνα «Διόνυσος» βρίσκονταν πέντε παρέες. Κανείς δεν φανταζόταν τι επρόκειτο να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Τρεις γυναίκες, δυο εργαζόμενες 53 και 46 ετών και η σύζυγος του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, 53 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν στην προσπάθεια για αλλαγή της φιάλης υγραερίου, έγινε το κακό. Οι μαρτυρίες αναφέρουν πως οι φλόγες μέσα στην κουζίνα της ταβέρνας έφτασαν μέχρι τα έξι μέρα. Σε κατάσταση απόγνωσης, ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, με μια βαριοπούλα προσπάθησε να σπάσει τον τοίχο για να σώσει τις εργαζόμενες και τη σύζυγό του. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να τις σώσει από το θάνατο. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλη μια εργαζόμενη στην ταβέρνα, για νεαρή γυναίκα 27 ετών, τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου όταν (κατά τις πρώτες εκτιμήσεις) φιάλη υγραερίου προκάλεσε ανάφλεξη και φωτιά στην κουζίνα της ταβέρνας, έμοιαζαν με αρχαία τραγωδία. Ένοικος διαμερίσματος πάνω από το μαγαζί μίλησε στο newsit.gr και περιέγραψε τις πρώτες στιγμές. «Έμοιαζε με πόλεμο», λέει.

«Ήταν τραγικές η στιγμές, τραγική φυσιογνωμία και ο ιδιοκτήτης, πάλευε να σώσει τη γυναίκα του, όλη του η ζωή ήταν μέσα στο κτίριο που καιγόταν, ήταν σαν να βλέπαμε αρχαία ελληνική τραγωδία» αναφέρει.

Όταν προκλήθηκε η φωτιά, αμέσως κατέβηκαν να δουν τι συνέβαινε. «Νομίζαμε ότι ήταν σεισμός, ακούσαμε το θόρυβο και κατεβήκαμε γρήγορα κάτω. Υπήρχε λάμψη παντού, ήταν σαν να είμαστε στο μέτωπο, σε πόλεμο, σαν να βλέπαμε σκηνή πολεμικής ταινίας».

Για τον ίδιο «ήταν θαύμα που η φωτιά δεν εξαπλώθηκε και στους πάνω ορόφους όπου υπάρχουν διαμερίσματα ή σε γειτονικά κτίρια. Προσπαθούσαμε να τη σβήσουμε με πυροσβεστήρες που πήραμε από γειτονικά καταστήματα, μέχρι να έρθει η πυροσβεστική».

«Ήταν η κακιά η ώρα»

Έχοντας τη βαριά ευθύνη να οργανώσει το τελευταίο αντίο στην 53χρονη, ο αδερφός της μίλησε για την κακιά ώρα. Εκείνη ήταν έμπειρη, είπε, χρόνια δούλευε στην ταβέρνα. Αλλά το κακό δεν θέλει πολύ για να γίνει. «Η αδερφή μου ήταν δραστήρια, είχε πολλά χρόνια την ταβέρνα, δικιά της ήταν. Ήταν έμπειρη, ήταν η κακιά η ώρα. Όση πείρα και να έχει κανείς, μπορεί να συμβεί το κακό. Ό,τι και να πω… Δεν ήμουν εκεί, δεν ξέρω τι έγινε. Είδα και τον γαμπρό μου στο νοσοκομείο, χάλια είναι και αυτός», είπε βυθισμένος στο πένθος ο αδερφός της άτυχης γυναίκας μιλώντας στο newsit.gr.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο άνθρωπος που μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να σώσει τη γυναίκα του και τις δυο εργαζόμενες, είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Νοσηλεύεται ακόμη. Φέρει μικρά τραύματα όμως «είναι σοκαρισμένος, ψυχολογικά είναι σε άθλια κατάσταση» είπε στο newsit.gr ξάδερφός του.

Με μια φωτογραφία των γονιών της, η μια από τις κόρες του ζευγαριού που είχε την ταβέρνα «Διόνυσος» στην Καλαμάτα, αποχαιρέτισε τη μητέρα της. Χωρίς λόγια. Μόνο με μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία που την έδειχνε χαμογελαστή.

Η επόμενη μέρα από την καταστροφή στην Καλαμάτα

Όλα έγιναν βράδυ Σαββάτου, ανήμερα της Υπαπαντής. Στην ταβέρνα βρίσκονταν περίπου 10 με 15 άτομα. Μια μέρα γιορτής για την Καλαμάτα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η γιορτή θα κατέληγε σε τραγωδία.

Η 53χρονη ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Alpha επικαλούμενος τον  Διοικητή της Πυροσβεστικής, πήρε μια φιάλη 20 λίτρων για να αλλάξει μπουκάλες. Οι εστίες στην κουζίνα ήταν ανοιχτές αλλά η φιάλη φαίνεται πως είχε διαρροή. Η ανάφλεξη δεν άργησε. Οι μαρτυρίες λένε ότι η φλόγα έφτασε τα έξι μέτρα. Οι τρεις γυναίκες εγκλωβίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στην κουζίνα. Η νεκροψία – νεκροτομή που θα γίνει στις σορούς τους θα αποκαλύψει τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.

Η Πυροσβεστική κάνει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας βρέθηκε δυο φορές την Κυριακή (03.02.2019) στον τόπο της τραγωδίας. Εκεί βρέθηκε, όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων, και υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι εικόνες μέσα από τη μοιραία ταβέρνα, σοκάρουν. Παντού τοίχοι μαυρισμένοι από τις φλόγες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση