Τα σημάδια όλα, από Ρίγα ως Σύνταγμα μυρίζουν κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 22:25 Τα σημάδια όλα, από Ρίγα ως Σύνταγμα μυρίζουν κάλπες
Τα σημάδια όλα, από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ως τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος... μυρίζουν κάλπες.
 
Τα «ορόσημα» των Eurogroup «καίγονται» το ένα μετά το άλλο χωρίς η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι δανειστές να επιτυγχάνουν την αναγκαία σύγκλιση που θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις συμφωνίας. Κι αυτό επιτείνει το αίσθημα αδιεξόδου της κυβέρνησης που πέταξε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή καθαρά το χαρτί των εκλογών αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου «προκάτ» ένταση με την αντιπολίτευση.
 
Σύγκρουση στη Ρίγα 
 
 Από τη Ρίγα της Λετονίας οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ακύρωσαν το κλίμα ευφορίας που προκάλεσε στους κυβερνητικούς κύκλους η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη  - ο Δ. Στρατούλης είπε πως σ αυτό το ραντεβού συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για συμφωνία στις 9 Μαίου - και έβαλε τα πράγματα πίσω στην αφετηρία. 
 
 Ο Γ. Βαρουφάκης που πέρασε δύσκολα και σε προσωπικό επίπεδο - άκουσε να τον αποκαλούν ερασιτέχνη και τζογαδόρο που σπαταλάει τον χρόνο - εισέπραξε τρεις αρνήσεις από τους ομολόγους του σε αντίστοιχα αιτήματα: για ενδιάμεση συμφωνία, αποδέσμευση τμήματος της δόσης και έκτακτο Eurogroup. 
 
Οπως μάλιστα αποκάλυψαν οι FT ο Σλοβάκος υπουργός παρατήρησε αυστηρά πως αν τα πράγματα δεν επιταχυνθούν η ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει ένα σχέδιο Β για την χρεοκοπία της Ελλάδας.          
Η Αν. Μέρκελ αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου δόθηκε το σκληρό μήνυμα βγήκε στο γνώριμο συγκαταβατικό της ρόλο να πει το αυτονόητο πως «θα ήταν καλό η Ελλάδα να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία» αλλά επανέλαβε πως το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «έκαψε» και τις όποιες ελπίδες καλλιεργούνται ότι στις 9 Μαίου ,στην επόμενη συνεδρίαση ,θα υπάρξει συμφωνία λέγοντας ότι θα γίνει μια επαναξιολόγηση. 
Αποτυπώνοντας το γενικό αίσθημα στους κόλπους της Ευρωζώνης ότι η κυβέρνηση επιμένει να αποσπάσει πολιτική συμφωνία και όχι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια περίοδο τεσσάρων μηνών».
 
Μαξίμου: Κάποιοι θέλουν να χαλάσουν το θετικό κλίμα
 
Προσπάθεια να αναστραφεί το θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ.Τσίπρα με τους Αν. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες,όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Ρέγκλινγκ μετά στην συνεδρίαση του άτυπου  Eurogroup της Λετονίας.  
 
«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας», αναφέρει το Non paper του Μεγάρου Μαξίμου επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».
 
Παράλληλα τονίζεται ότι οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του.
 
Σύγκρουση και στη Βουλή  
 
 Το συγκρουσιακό κλίμα στο Eurogroup της Ρίγας είχε άμεση αντανάκλαση στην ελληνική πολιτική σκηνή με τον υπουργό εσωτερικών Νίκο Βούτση να επιτίθεται στην αντιπολίτευση ως κομιστή των θέσεων των δανειστών και να βάζει «φωτιά στα τόπια» στη Βουλή.
 
Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτιμούσαν όταν κόπασε ο καυγάς, πως η ένταση ήταν «προκάτ» από το κυβερνητικό στρατόπεδο και στηρίζουν την πολιτική αυτή «κατηγορία» στη φράση που εκστόμισε ο Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος στον παρακείμενο Παναγιώτη Λαφαζάνη « έτσι ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ@λ@κα».
 
Το πολιτικό σκεπτικό της αντιπολίτευσης για την επιθετική στάση της κυβέρνησης και ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης σε εκλογές συμπύκνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είπε στον Ν.Βούτση « Αν ετοιμάζεστε να πηδήξετε από το αεροπλάνο εμείς δεν θα γίνουμε αλεξίπτωτο».  
 
Το φόβο για μια συμφωνία που θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή «κόντρα» και στις διαθέσεις μιας μεγάλης μερίδας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε από την Ρίγα ο Γ. Βαρουφάκης. «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό  μοντέλο της Ελλάδας» είπε ο υπουργός οικονομικών.  
 
Ν Φίλης: εκλογές αν η συμφωνία χρειαστεί λαϊκή νομιμοποίηση      
 
Το χαρτί των εκλογών πέταξε στο τραπέζι ξεκάθαρα το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης απαντώντας σε Θεοδωράκη και Βενιζέλο.
 
«Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά τα ίδια. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού αυτό θα γίνει. Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί λαική νομιμοποίηση εμείς δεν θα φοβηθούμε» προειδοποίησε ο κ. Φίλης.
Και ο Βούτσης για εκλογές
 
Και ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εκλογών: Οσοι θέλουν να κατεβάσουμε το κεφάλι και η χώρα να μείνει χρεοκοπημένη όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά και πολιτισμικά πλανώνται πλάνη οικτρά» είπε ο υπουργός εσωτερικών για να επισημάνει ««Ο λαός έχει δώσει την απάντησή του και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει».
 
Στ. Θεοδωράκης: Εκλογές ίσον άτακτη χρεοκοπία  
 
Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσουν τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.
 
Διαμήνυσε μάλιστα στην κυβέρνηση η οποία, υποστήριξε, ότι  διαρρέει τέτοια σενάρια ότι όχι μόνο δεν θα τρομάξει δανειστές αλλά και εταίρους, αλλά αντίθετα οι εκλογές θα προκαλέσουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας.
 
Επικριτικότατος ήταν και σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις. «Ισχυρίζεστε ότι η μόνη σας αγωνία είναι να μην μειωθούν συντάξεις και μισθοί αλλά δεν σκέφτεστε σε ποιο νόμισμα θα πληρώνουμε και με τι χρήματα αν πάμε σε αδιέξοδο» είπε μεμφόμενος την κυβέρνηση ότι προτεραιότητα της είναι το κτίσιμο ενός κομματικού κράτους.
 
Βενιζέλος: Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πείτε το
 
Αντίθετα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα θέτοντας ωστόσο και τις συνταγματικές παραμέτρους που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε ότι τυχόν επιλογή της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές περνά πρώτα από την παραίτηση της και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.
 
Σήκωσε πάντως το γάντι δηλώνοντας και εκείνος έτοιμος «Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε πείτε το» προκάλεσε καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και να μην επαναλάβει τα γνωστά ψέματα όπως αυτά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση