Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά το νόμο Κατσέλη τι; Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 19:29 Μετά το νόμο Κατσέλη τι; Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των τραπεζών στρέφεται το ενδιαφέρον για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Για το θέμα, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ένα έντονο παρασκήνιο, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ότι η κυβέρνηση επεξεργαζόταν ακόμη και μαξιμαλιστικά σενάρια που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με δύο κορυφαία στελέχη —τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Γιάννη Δραγασάκη— να έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα. Ο μεν πρώτος φερόταν να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του επιπέδου προστασίας στο σύνολο σχεδόν των δανειοληπτών, ο δε δεύτερος φερόταν να τάσσται υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς στάσης λαμβάνοντας υπόψη και τις γενικότερες δημοσιονομικές και οικονομικές συνέπειες της λύσης.

Στη σημερινή σύσκεψη της ευρείας κυβερνητικής ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών, ουσιαστικά θα φανεί αν από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η πρόθεση να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προβληματισμοί των θεσμών, των τραπεζών και των αγορών, ή αν η απόφαση είναι να γίνουν μονομερείς ενέργειες λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Το τελευταίο σενάριο που διακινείται πάντως είναι εκείνο μιας πιο ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης, η οποία τοποθετεί το ύψος της προστασίας για την πρώτη κατοικία στα 100.000 – 120.000 ευρώ (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας), καθώς περίπου το 80% των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας μέχρι 100.000 ευρώ. Απομένει να φανεί εάν το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί ή όχι.

Τα διλήμματα

Μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης ανέβαζε πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στα όρια προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για όριο προστασίας στα 150.000 ευρώ για τον εργένη το οποίο θα κλιμακωνόταν ακόμη και στα 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Από την πλευρά των τραπεζών ζητείται το όριο να είναι πολύ χαμηλότερο και να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ οπότε μένει να φανεί αν κατά τη σημερινή συνάντηση θα επιδιωχθεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Το όριο της προστασίας δεν είναι το μοναδικό σημείο αιχμής. Η κυβέρνηση θέλει να εντάξει στη ρύθμιση και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως αν είναι στεγαστικά ή όχι (π.χ επιχειρηματικά). Επίσης, κρίσιμο θεωρείται το θέμα της επιχορήγησης των δανειοληπτών που είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση με το ένα τρίτο της συνολικής μηνιαίας δόσης.  To ζητούμενο είναι η επίπτωση που θα υπάρξει στον προϋπολογισμό καθώς ο αρχικός προγραμματισμός μιλάει για ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Όχι μονομερείς ενέργειες λέει ο Τζανακόπουλος

Σε σημερινές του δηλώσεις, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε πως υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. "Πολλές φορές οι τράπεζες υπερβαίνουν το στόχο. Αυτό το οποίο συζητείται είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, οι συγκεκριμένες διατάξεις του οποίου, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκπνέουν στις 28 Φλεβάρη και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Δεν υπάρχουν μονομερείς κινήσεις, υπάρχει διάλογος και συνεννόηση, τα υπόλοιπα είναι τερατολογίες".

Οι αγορές περιμένουν από την τελική λύση που θα δοθεί να πληροφορηθούν και το αν η κυβέρνηση θα… διολισθήσει σε λογικές μονομερών ενεργειών αλλά και το ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεων όσον αφορά στο θέμα διευθέτησης των κόκκινων δανείων συνολικά. Αυτό θεωρείται αυτή τη στιγμή και το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και αποτυπώθηκε έντονα και στην έκθεση του οίκου Fitch.

thetoc.gr