Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγματική αναθεώρηση: Πού συμφωνούν και πού όχι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 14:34 Συνταγματική αναθεώρηση: Πού συμφωνούν και πού όχι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Κυβέρνηση και NΔ διαφωνούν ακόμα και στα άρθρα που συμφωνούν ότι πρέπει να τροποποιηθούν, ενώ διαφορές έχουν και ως προς την ουσία του εγχειρήματος.

Μακριά από τον ευκταίο στόχο που είναι η επίτευξη ευρύτατων συναινέσεων για την Συνταγματική Αναθεώρηση δείχνει ότι είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια με την οποία ξεκίνησε σήμερα η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνούν ακόμα και στα άρθρα που συμφωνούν ότι πρέπει να τροποποιηθούν, ενώ διαφορές έχουν και ως προς την ουσία του εγχειρήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι αλλαγές ως προς το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων δεσμεύει και την επόμενη Βουλή. Η ΝΔ όπως και η ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή αποφασίσει μόνο για τον αριθμό των άρθρων που θα τροποποιηθούν και η επόμενη για το περιεχόμενο τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση του 1998 έγινε με βάση το δικό της σκεπτικό και όχι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις φτάνουν τις 149. Μόνο οι οκτώ όμως έχουν την κατ΄ αρχήν στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν διαφορές ουσίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλλαγής του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν ως προς την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει προτείνει προσφυγή στο λαό έπειτα από έξι επιχειρούμενες ψηφοφορίες στη Βουλή (μια ανά μήνα). Η ΝΔ απορρίπτει τη προσφυγή στον λαό. Προτείνει τρείς ψηφοφορίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμα και από 151 βουλευτές.

Μεγάλες είναι και οι διαφορές αναφορικά με το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο του αποδήμου ελληνισμού, αλλά και τον περιβόητο άρθρο 86 που σχετίζεται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να τροποποιηθεί. Έχουν όμως διαφωνίες για την αναδρομικότητα της ισχύος.

Αντίθετα μικρότερες είναι οι διαφορές σε ότι αφορά το άρθρο για το ακαταδίωκτο των βουλευτών, την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με την θετική ψήφο της μειοψηφίας και αλλά υποδεέστερα ζητήματα.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει στην επικείμενη ψηφοφορία δι ενός βουλευτή με στόχο κανένα άρθρο να μην λάβει 180 ψήφους. Ο στόχος της ΔΗΣΥ είναι προφανής. Επιδιώκει να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή.

Το ΚΚΕ θα κινηθεί κατά περίπτωση υποστηρίζοντας πάντως ότι και αυτή η διαδικασία έχει στόχο την ενίσχυση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Κατά περίπτωση θα κινηθεί και η Ένωση Κεντρώων.

thetoc.gr