«Μύλος» στην Βουλή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! ΣΥΡΙΖΑ εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 18:45 «Μύλος» στην Βουλή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! ΣΥΡΙΖΑ εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ

Τερτίπια και κοινοβουλευτικό ακτιβισμό προκαλεί η πολιτική εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί από την διαφορετική ερμηνεία που δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο εάν η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται στο περιεχόμενο της κάθε διάταξης που θα ανοίξει από τις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν από αυτή την προαναθεωρητική Βουλή.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται από την παρούσα όχι μόνο επί του άρθρου που ανοίγει αλλά και από την κατεύθυνση που θα έχει και επί του περιεχομένου. Η ΝΔ έχει υποστηρίξει ότι η δέσμευση της επόμενης ισχύει επί του άρθρου που ανοίγει, η κατεύθυνση ως γενική αρχή αλλά το ακριβές περιεχόμενο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με την αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία η επόμενη Βουλή.

Το ρεαλιστικό πρόβλημα λοιπόν που έχει προκύψει είναι πώς θα καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο μεθαύριο και πως θα γίνει η ψηφοφορία.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να περνάει είναι να υπάρχουν δύο βασικά διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί θα αναφέρεται η κατεύθυνση και το περιεχόμενο, και ένα άλλο ψηφοδέλτιο της ΝΔ που αναγράφει άρθρο και την γενική κατεύθυνση της αλλαγής.

Παραδείγματος χάρη, στο άρθρο 32 που αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές είναι άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μην διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ από τη Βουλή και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους. Σύμφωνα με όσα έχουν ακολουθηθεί και στην Επιτροπή, ο κάθε ένας από τους 300 βουλευτές μεθαύριο θα μπορεί να ψηφίσει και τις δύο προτάσεις. Άλλωστε αυτό έκανε η ΝΔ και στην Επιτροπή, ψήφισε για το άρθρο 36 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό πρόβλημα και οι σκέψεις…

Αυτή την τακτική της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος «την θεωρεί «πονηριά» που θα πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε…», όπως είπε. Την θεωρεί «πονηριά» γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα την ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ θα ξεπεράσει τους 180 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες της παρούσας προαναθεωρητικής Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα αρκούν 151 θετικές ψήφοι. Και τότε φοβούνται ότι εκείνη η μέλλουσα Βουλή θα έρθει και θα διατυπώσει το περιεχόμενο που εκείνη θέλει. Καθώς, επειδή δεν υπάρχει στη χώρα προσυνταγματικό δικαστήριο νομοθέτησης, αυτό δεν θα μπορεί να αποτραπεί.

Η σκέψη που αποκάλυψε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για να αποτραπεί ένα τέτοιο ανοικτά υπαρκτό ζήτημα είναι να μην ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (!) ώστε να μην πάρει και στις δύο ψηφοφορίες 180 ψήφους και να χρειάζονται 180 ψήφους στην αναθεωρητέα Βουλή! Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε «μας εξαναγκάζουν αν κάνουμε πράγματα που από άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά…».

Πηγές της ΝΔ απαντούν ότι η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται και ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. «Αν το αντέχουν χαλάλι τους» λένε χαρακτηριστικά.

newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com