Έρχεται «μίνι ανασχηματισμός» - Ποιοι αλλάζουν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 09:48 Έρχεται «μίνι ανασχηματισμός» - Ποιοι αλλάζουν

Ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τους να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ''Έθνος''.

Στην άκρη βάζει προσωρινά η κυβέρνηση τις «παρασπονδίες» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν εκτός γραμμής στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και πλέον επικεντρώνεται στην προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και στη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής συμμαχίας.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο «ανασχηματισμός» είναι προ των πυλών, µε τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται σε αντικαταστάσεις των κυβερνητικών µελών που θα αποχωρήσουν για να διεκδικήσουν δημαρχιακούς θώκους, αλλά και στην κάλυψη του κενού που θα αφήσει ο ίδιος φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το θέμα της δημιουργίας ενός αριστερού και προοδευτικού μετώπου µε κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που κλήθηκε να αποφασίσει ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες μπορούν να ληφθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Οπωσδήποτε θα πολλαπλασιαστούν οι εκδηλώσεις για την εµβάθυνση του προσκλητηρίου για την Κεντροαριστερά, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αποστείλει προσωπικές επιστολές σε προσωπικότητες του χώρου, καλώντας τες να συστρατευθούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού και των ακραίων δυνάμεων.

Στο μεταξύ, μεσούσης της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκαν ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματος ότι τελικώς το άρθρο 3, και της ανατροπής που νωρίτερα είχαν διαμορφώσει πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Βουλή προκάλεσε κλίμα ευφορίας σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, πρώτιστα διότι επί ένα δίωρο είχε επικρατήσει η εικόνα πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν υποστεί µία πολιτική ήττα στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης. Αποδεικνύεται για µία ακόμη φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και µία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα» σχολίασε το Μαξίμου µε αφορμή τη φημολογία για απόρριψη του άρθρου 3.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε το βράδυ πως υπερψηφίστηκαν µε συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις Ανεξάρτητες Αρχές (άρθρο 101α).

Το Μαξίμου επανήλθε και χθες στην καταγγελία ότι υπάρχει ομολογημένο σχέδιο της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να «διορίσει» Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεννόηση µε το ΚΙΝΑΛ, και μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος -χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα- «φωτογράφισε» πάλι τους κ. Σημίτη και Βενιζέλο. Υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει τάξει σε εκπροσώπους του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού παρελθόντος ή σε ευνοούμενο του παλαιού καθεστώτος το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Αυτήν τη φορά, βεβαίως, «φωτογράφισε» και άλλα πρόσωπα, αφού σε ένα δεύτερο σχόλιό του επί του ιδίου θέματος μίλησε για «ευνοούμενο τεχνοκράτη» σε συνεννόηση µε το Κίνηµα Αλλαγής. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αναφέρεται στον πρώην Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ή ακόμη και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επέμεινε στις κατηγορίες για βαριά αντιθεσμικό παιχνίδι της Ν∆ µε την Προεδρία της Δηµοκρατίας, επανέλαβε ότι «θέλουν διορισμό του Προέδρου µε απλή πλειοψηφία των 151» και κάλεσε τη Μαρία Σπυράκη να δηλώσει εάν η Ν∆ θα υποστηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να τελειώσουν τα σενάρια.

Για ακόμη μια φορά το Μαξίμου απέρριψε τα σενάρια περί δεξιάς παρένθεσης, υπερτονίζοντας τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρξουν πολιτικά παιχνίδια µε φόντο την προεδρική εκλογή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να δεχτεί καμία άλλη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας πέραν αυτής του Προκόπη Παυλόπουλου.

Παράλληλα, η εφημερίδα ''Καθημερινή'' αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε προαναγγελία ''μίνι ανασχηματισμού'' την Πέμπτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κομματικό όργανο σημείωσε πως το επόμενο διάστημα- υπήρξε σχετική φημολογία ακόμη και για σήμερα- θα προχωρήσει στην κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν στη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου και του υφυπουργού Εργασίας, Νάσου Ηλιόπουλου λόγω της υποψηφιότητάς τους για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας.

Κενή, ωστόσο, παραμένει και η θέση της υφυπουργού Άμυνας μετά την παραίτηση της κ. Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να μη διατηρήσει το υπουργείο Εξωτεριικών.

Την ίδια ώρα,σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αποφασίστηκε το αμέσως προσεχές διάστημα η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα ''διακήρυξη'' που θα σηματοδοτεί αυτό το άνοιγμα. Η σύνταξή της θα γίνει υπό την ευθύνη του κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση