Μωραΐτης και Τόλκας: Ποιοι είναι οι δύο Παπανδρεϊκοί που έγιναν υφυπουργοί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 14:06 Μωραΐτης και Τόλκας: Ποιοι είναι οι δύο Παπανδρεϊκοί που έγιναν υφυπουργοί

Δύο στελέχη προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της παπανδρεϊκής πτέρυγας.

Δύο από τις εκπλήξεις του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε είναι δύο στελέχη προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της παπανδρεϊκής πτέρυγας. 

Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Θάνο Μωραΐτη. 

Παλιός γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μωραΐτης είχε διαφωνήσει έντονα με την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και είχε ακολουθήσει τον Γ. Παπανδρέου στη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Στο τέλος του 2015 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά αναλαμβάνοντας γραμματέας Επικοινωνίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε αίσθηση, όταν ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, επικρίνοντας έντονα τις επιλογές της ηγεσίας. 

Έλεγε μεταξύ άλλων: «Εκπέμπουμε έναν πολιτικό συντηρητισμό , όταν δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής απλά για να τηρηθούν ισορροπίες και τακτικισμοί. Μια βαθιά συντηρητική νοοτροπία ότι «κάνουμε σα να μην υπάρχει ότι δυσκολεύει να απαντήσουμε». Αντί να βγούμε ΜΠΡΟΣΤΑ, εγκλωβιζόμαστε καθημερινά εδώ και ένα χρόνο σ’ έναν δικό μας μικρόκοσμο. Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Plan B δεν υπάρχει για τον χώρο».

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του 40χρονου δικηγόρου Άγγελου Τόλκα, πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου επί Γιώργου Παπανδρεου.

Η κ. Τόλκας είχε παραιτηθεί το φθινόπωρο από γραμματέας Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε προηγηθεί ζωηρό παρασκήνιο γύρω από την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως είχε καταγγείλλει ο ίδιος, η ηγεσία του κόμματος του είχε προτείνει και είχε δεσμευτεί να τον στηρίξει ως υποψήφιο, αλλά τελευταία στιγμή προκρίθηκε ο Χρήστος Παπαστεργίου. 

«Με μεγάλη μου απογοήτευση, μια σειρά γεγονότων, που εξήγησα δημόσια κατά τη θεσμική διαδικασία της Θεσσαλονίκης στις 6/10/2018, καθιστούν αδύνατο να συνεχίσω το παραπάνω έργο», ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του προς τον γραμματέα του κόμματος, μετά τα γεγονότα που προηγήθηκαν.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση