Αν δεν τρέξει η Ελλάδα με τα προαπαιτούμενα, κινδυνεύει να χάσει τη δόση του Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 09:12 Αν δεν τρέξει η Ελλάδα με τα προαπαιτούμενα, κινδυνεύει να χάσει τη δόση του Μαρτίου

Κανένας λόγος ανησυχίας επισημαίνει η Αθήνα

Στον ουρανό της ελληνικής οικονομίας έχουν αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα. Με το καλημέρα της νέας χρονιάς τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν εκτός του στόχου που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο ενώ την ίδια ώρα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, οι εξαγωγές έχουν χάσει την δυναμική τους, ο πληθωρισμός, που στις οικονομίες δείχνει το μέγεθος της ανάπτυξης, τρέχει με υποδεέστερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ τα μηνύματα που έρχονται από τον τουρισμό δεν είναι ενθαρρυντικά. Ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού οι  πτήσεις προς την Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 7%. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές για τους δικούς τους λόγους η κάθε μία (Αγγλία και Γερμανία) εμφανίζουν πτώση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η τάση από Ρωσία. Στήριγμα έρχεται να φέρει η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η Τουρκία η οποία δείχνει να ανακάμπτει τουριστικά.

Μπροστά στο σκηνικό αυτό, ήρθαν και τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους οι οποίοι πιέζουν  να πατήσει γκάζι με τα 16 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. «Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από αυτά τα κέρδη, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες στο Reuters, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις». Βαρόμετρο για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων αλλά και του ποσού από την άρση του επιτοκιακού πέναλτι (σ.σ. σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα) θα αποτελέσουν οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δοθεί την άλλη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.

Η ελληνική πλευρά μάλλον δεν θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για να μάθει το αποτέλεσμα της απόφασης για τα ANFA’s, αφού την επομένη της έκθεσης, 28 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG) που θα αποτελέσει πυξίδα για τη σύνοδο. Το προηγούμενο EWG δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς όπως θα ήθελε η ελληνική πλευρά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δέχεται τις αυστηρές συστάσεις του οργάνου για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν έχουν υποχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε, ενώ προηγουμένως το θερμόμετρο είχε ανέβει λόγω του ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμη έτοιμη πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη.

Στην Αθήνα πάντως δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου για να υλοποιηθούν προαπαιτούμενα από τη 2η αξιολόγηση που εκκρεμούν και να αποφευχθεί ένα αρνητικό σήμα προς τις αγορές που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Ηδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες αναμένοντας τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για τα νέα όρια προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα προβλέπει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ανάψει το πράσινο φως από τους θεσμούς ώστε ο νέος νόμος να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, όπως η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση