Το χωριό της Κρήτης που βυθίζεται κάτω από το νερό

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 14:31 Το χωριό της Κρήτης που βυθίζεται κάτω από το νερό

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες.

Οι δυνατές νεροποντές των τελευταίων ημερών που «έπνιξαν» την Κρήτη, γέμισαν και πάλι με νερό τα φράγματα του νησιού, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι και θέμα ωρών να φτάσει στη στάθμη υπερχείλισης ο Αποσελέμης.

Στις εικόνες στο φράγμα που μετέδωσε το neakriti.gr φαίνεται το χωριό Σφεντύλι, το οποίο βυθίζεται και πάλι κάτω από τις τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν αποθηκευτεί στον ταμιευτήρα του φράγματος.

Με τη χρήση drone ο Μανώλης Χαμηλάκης κατέγραψε σε βίντεο τα μισοβυθισμένα σπίτια του χωριού και τα λιγοστά που διακρίνονται ακόμη πάνω από τη στάθμη του νερού.

Ιστορικά στοιχεία του χωριού

Ο μικρός οικισμός Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η αρχαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577, στον κατάλογο του Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671) ο οικισμός (Isfendil) έχει 9 φορολογούμενες χριστιανικές οικογένειες.

Η ονομασία του οικισμού είναι ανθρωπωνυμική. Το οικογενειακό όνομα Σφενδήλος μαρτυρείται στην Κρήτη και ασφαλώς o πρώτος οικιστής του θα είχε αυτό το όνομα. Στα χρόνια της Βενετοκρατίας ήταν φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου ήδη από το 1248.

Στο σήμερα τo χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη και τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα ήδη έχουν αρχίσει να βυθίζονται στην λίμνη.

Αν και οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα, γι αυτό και αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους.

Πηγή: neakriti.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση