Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 22:22 Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες»

Ποια στοιχεία και ποια αποδεικτικά πρέπει να συμπληρώσουν οι υπόχρεοι

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του «πόθεν έσχες», διαδικασία η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τις διατάξεις του ν. 4571/2018, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων όλων των υπόχρεων προς όλα τα όργανα ελέγχου υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας διαδικτυακής εφαρμογής (www.pothen.gr).

Παράλληλα, προβλέπεται ότι αρχικές ΔΠΚ με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου στα έτη 2016, 2017 και 2018 και οι ετήσιες ΔΠΚ 2016 (για το φορολογικό έτος 2015) και 2017 (για το φορολογικό έτος 2016) υποβάλλονται εκ νέου για όσους έχουν ήδη υποβάλει, μαζί με τις ΔΠΚ έτους 2018 (για το φορολογικό έτος 2017) έως την 31η Μαρτίου 2019.

Οι υπόχρεοι πριν αρχίσουν τη συμπλήρωση της δήλωσής τους, θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα για την ταχύτερη ηλεκτρονική καταχώρηση των σχετικών πληροφοριών και τα εξής, μεταξύ άλλων, στοιχεία:

  • Ταυτότητες και ΑΜΚΑ υπόχρεου, συζύγου και ανήλικων τέκνων, καθώς και τη σχετική πράξη που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ.
  • Συμβόλαια ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Στοιχεία και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ημεδαπής και αλλοδαπής. Οι σχετικές βεβαιώσεις για υπόλοιπο αυτών στο τέλος έτους εκδίδονται από τις τράπεζες ατελώς, εντός 3 ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης, βάσει των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρ. 1 του ν. 3213/2003 όπως ισχύει.
  • Βεβαιώσεις για επενδυτικά προϊόντα και χαρτοφυλάκια (ομόλογα, Repos, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια κτλ.) που περιλαμβάνουν, τουλάχιστον, το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα του προϊόντος, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.
  • Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων και κάθε χρήσης οχημάτων και παραστατικά αγοράς ή πώλησης αυτών, σε περίπτωση που αποκτήθηκαν ή εκποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά η δήλωση.
  • Στοιχεία συμμετοχών σε κάθε είδους εταιρία ή επιχείρηση.
  • Σχετικό παραστατικό μίσθωσης θυρίδας.
  • Παραστατικό αγοράς, ή/και σχετική πράξη φορολογικής αρχής, ή/και ασφαλιστήριο συμβόλαιο, για τη δήλωση κινητών μεγάλης αξίας.
  • Στοιχεία οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου & ιδιωτικού δικαίου, καθώς και φυσικά πρόσωπα (αφορά μόνον τους υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ, στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Άρθρου 3Α).

Σε περίπτωση υποβολής αρχικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (δήλωση αρχικού διορισμού, εντός 90 ημερών, από την απόκτηση ιδιότητας που καθιστά κάποιον υπόχρεο), τα περιουσιακά στοιχεία δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας που δημιουργεί την υποχρέωση.

Η ηλεκτρονική επισύναψη δικαιολογητικών κατά την υποβολή της ΔΠΚ, είναι υποχρεωτική μόνον για όσους ανήκουν σε κατηγορίες υποχρεωτικά ή κατά προτεραιότητα ελεγχόμενων προσώπων (ΕΔΩ).

news.gr