Ανοιχτό και επισήμως το σενάριο νέας ρύθμισης χρεών στην εφορία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 10:22 Ανοιχτό και επισήμως το σενάριο νέας ρύθμισης χρεών στην εφορία

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση έστω και υπό προϋποθέσεις.

Προ εβδομάδων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν επιχειρήσει να βάλουν πάγο στα σενάρια για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία λέγοντας ότι «δεν έχει κατατεθεί επίσημο σχετικό αίτημα στους θεσμούς».

Χθες όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα ρύθμιση έστω και υπό προϋποθέσεις. Κάνοντας τον διαχωρισμό ανάμεσα στους οφειλέτες που έχουν ανάγκη από βοήθεια και σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές, είπε ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Ουσιαστικά η δήλωση Τσακαλώτου έφερε στο προσκήνιο όλο αυτό που γίνεται στο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει πρώτα με τις διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση των δανείων αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια να ρίξει το βάρος σε μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία η οποία όμως θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής. Και αυτό διότι μόνο με κριτήρια μπορεί να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός των κακοπληρωτών.

Επίσης, η δήλωση Τσακαλώτου ότι οι ρυθμίσεις γίνονται και δεν ανακοινώνονται δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το συγκεκριμένο θέμα «χαμηλά» καθώς πρέπει να προηγηθούν διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην κάνει ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία (και μάλιστα έχει δεσμευτεί δια νόμου καθώς αυτό ορίζει το μνημόνιο του 2015) θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές πριν προχωρήσει η όποια νομοθετική ρύθμιση.

«Δεν θέλουμε να αισθάνονται αδικημένοι όσοι έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πληρώσουν τους φόρους κα τις ασφαλιστικές εισφορές υποβάλλοντας τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους σε πολύ μεγάλες θυσίες» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος ερωτηθείς χθες για το θέμα της ρύθμισης. Δηλαδή, αναζητείται μια ρύθμιση η οποία δεν θα είναι χαριστική –για να μην αισθάνονται αδικημένοι όσοι πληρώνουν- θα αποκλείει τους κακοπληρωτές αλλά θα διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. 

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών παραπέμπουν στο ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τα οποία θα λειτουργήσουν ως «κόφτης» για τους κακοπληρωτές. Τέτοιου είδους κριτήρια θα αφορούν στο ύψος του εισοδήματος αλλά και στα περιουσιακά στοιχεία με ιδιαίτερη έμφαση στο ύψος των καταθέσεων.

Το πιθανότερο είναι ότι η συζήτηση για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία θα ξεκινήσει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου. To υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μια έκτακτη ρύθμιση (έως και 120 δόσεις) η οποία θα καλύψει όσους έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018 (σ.σ και ειδικά όσους έχουν χρέη από 500 έως και 10.000 ευρώ οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν υποστεί ήδη και δέσμευση τραπεζικού λογαρισμού) αλλά και τροποποιήσεις στην λεγόμενη πάγια ρύθμιση προκειμένου να αυξηθεί (και πάλι με κριτήρια) ο αριθμός των 12 δόσεων που προβλέπονται σήμερα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση