Θύελλα για το άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» και άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 21:54 Θύελλα για το άρθρο του BBC περί «μακεδονικής μειονότητας» και άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Θύελλα προκάλεσε στην Ελλάδα δημοσίευμα του BBC υπό τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι».

Μεταξύ άλλων το BBC ανέφερε πως αυτή η μειονότητα είναι γνωστή ως «οι ντόπιοι» που μιλούν μια γλώσσα που αποκαλείται «ντόπια». «Λείπουν εντελώς από τα σχολικά βιβλία ιστορίας και δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951… Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Αυτή η «εξάλειψή» τους ήταν ένας από τους λόγους της πολύχρονης διαμάχης με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που τώρα επίσημα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι αυτή η διαμάχη έληξε με την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος σιωπηρά αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες είναι ένας λαός με τα δικά του δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «Μακεδονικής» μειονότητας της Ελλάδας», έγραφε το BBC.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι αδύνατο να υπολογίσεις με ακρίβεια τον αριθμό των σλαβόφωνων ή των απόγονων των «εθνικά Μακεδόνων» στην Ελλάδα. «Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος τους υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνον 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της μειονότητας», σημειώνεται.

Παρά τη συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, «για τους Έλληνες Σλαβόφωνους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούν τίποτα άλλο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τις σκιές μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη«, κατέληγε  το αφιέρωμα του BBC.

Δείτε λεπτομέρειες εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους της Συμφωνίας, αλλά μας έλεγαν εθνικιστές

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο άρθρο του BBC που ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών…Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό…Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΝΔ εδώ.

Μέγαρο Μαξίμου: Προπαγανδιστές ανυπόστατων ισχυρισμών ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι«.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου στην απάντησή του στη ΝΔ -εμμέσως και στο BBC- ανέσυρε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της γειτονικής χώρας που ανέφερε ότι «σέβεται το άρθρο 4(3) της Συμφωνίας των Πρεσπών… δεσμεύεται να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες της».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει, κυριευμένος από αντιπολιτευτική τύφλωση, να επιχειρεί να ξανανοίξει όσα η κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε οριστικά. Και αντί να εγκαλέσει όσους, όπως το BBC, επιχειρούν να εγείρουν ανύπαρκτα θέματα, συντάσσεται μαζί τους. Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι απλά κατώτερος των περιστάσεων αλλά και εθνικά επιζήμιος», κατέληγε το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα Δημοκρατία: Η επίθεση Τσίπρα επειδή έγκαιρα τον προειδοποιήσαμε ούτε ωφελεί, ούτε πείθει κανέναν

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας:

«Επειδή το BBC δεν είναι Documento και επειδή όσα γράφει τα διαβάζει η διεθνής κοινότητα, ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ζήτημα “μακεδονικής” μειονότητας ΔΕΝ υφίσταται στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η μέθοδος να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία επειδή εγκαίρως τον προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ωφελεί, ούτε πείθει πια κανέναν».

Γραφείο πρωθυπουργού προς ΝΔ: Μην τζογάρετε στα εθνικά θέματα

Με νέα ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις.

«Θα ήταν ανάξιο νέας απάντησης, αν δεν ήταν βαθιά λυπηρό, εθνικά ανυπόφορο και κυρίως αν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα οι ασυναρτησίες που εκστομίζουν να έχουν μία κάποια θεσμική βαρύτητα.

Τους καλούμε λοιπόν, έστω και τώρα, να σταματήσουν να τζογάρουν επικοινωνιακά στα εθνικά μας θέματα. Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα δεν είναι τηλεοπτική εκπομπή τηλεπωλήσεων βιβλίων για να τους διδάσκει πως γίνεται ο αντιπρόεδρός τους κ. Γεωργιάδης.

Ας σταματήσουν επιτέλους να αναπαράγουν και να διαφημίζουν ανοησίες περί δήθεν ύπαρξης «Μακεδονικής μειονότητας». Και κυρίως ας κατανοήσουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που με μένος πολέμησαν, είναι αυτή που βάζει οριστικά τέλος σε παρόμοιες ανύπαρκτες υποθέσεις» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ομοβροντία και στο Twitter για άρθρο BBC και Συμφωνία των Πρεσπών

Η αντιπαράθεση πέρασε και στο Twitter με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να επισημαίνουν πως το άρθρο του BBC επιβεβαίωσε την εναντίωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όσοι έκαναν το «εγκληματικό λάθος» να σπάσουν την εθνική γραμμή έχουν τεράστιες ευθύνες, ανέφερε σχετικά με το άρθρο του BBC ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Κανείς κυβερνητικός βουλευτής δεν σχολίασε το άρθρο του BBC. Η μόνη αντίδραση ήρθε από τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, που είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση