Εβδομάδα εκθέσεων και αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 09:21 Εβδομάδα εκθέσεων και αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

«Κληρώνει» αυτή την εβδομάδα για τις «παροχές» του ενός δις. ευρώ που πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup αλλά και για την επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου.

Η κυβέρνηση έχει λίγα 24ωρα τη διάθεσή της για να περάσει από τη Βουλή διατάξεις που θα την φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση των 16 μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων όπως επίσης και για να εκδώσει τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις.

Δεδομένου ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: ακόμη και αυτό της αναβολής της έγκρισης από το Eurogroup για τα θετικά μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ακόμη και αύριο αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ένα νομοσχέδιο για το οποίο έχουν γίνει πολλές διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, τόσο με τους θεσμούς όσο και με τις τράπεζες. Αν εκτιμηθεί ότι το νομοσχέδιο βοηθάει τελικώς στην ταχύτερη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, αυτό θα κριθεί ως θετικό από την πλευρά των δανειστών αλλά και ως «αντιστάθμισμα» για το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών, η μη υλοποίηση του προαπαιτούμενου για την επιλογή γενικών γραμματέων και διευθυντών στη δημόσια διοίκηση, η μη προώθηση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι εκκρεμότητες σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη (οι οποίες πάντως αναμένεται να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας). Επίσης, μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα αποτυπωθεί στην έκθεση των δανειστών της 27ης Φεβρουαρίου, η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτούν  τρεις διαφορετικές εκθέσεις με μεγάλη βαρύτητα:

1. Η πρώτη έκθεση αφορά στην μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα συνταχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου δηλαδή ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking group που προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αν θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

2.  Η δεύτερη έκθεση αφορά στις χώρες μέλη της ΕΕ στις οποίες παρατηρούνται μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η «έκθεση μηχανισμού επαγρύπνησης» όπως λέγεται (Alert Mechanism Report) θα συνταχθεί για πρώτη φορά φέτος για την Ελλάδα δεδομένου ότι μέχρι και τον Αύγουστο η χώρα ήταν στα μνημόνια. Έτσι, και η χώρα μας θα μπει σε έναν κατάλογο συνολικά 13 χωρών στις οποίες έχουν εντοπιστεί ανισορροπίες: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία. Για αυτές οι χώρες θα εκδοθούν στις 27 Φεβρουαρίου αναλύσεις «σε βάθος» (In depth review) στις οποίες θα αποτυπωθεί κατά πόσο οι «ανισορροπίες» διευρύνονται ή περιορίζονται. Κατά συνέπεια, το να εμφανιστεί πρόοδος στο «μέτωπο» διευθέτησης των κόκκινων δανείων αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα και για τη συγκεκριμένη έκθεση. Στη συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να αποτυπωθεί ως θετική η πορεία μείωσης της ανεργίας αλλά και η αύξηση των εξαγωγών.

3. Η 3η έκθεση, έρχεται από τον οίκο Moody’s και θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε την αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch η οποία όμως δεν ήρθε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό εκτιμάται ότι συνετέλεσε και το γεγονός ότι υπήρχε ακόμη αβεβαιότητα για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και συνολικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, αν μέχρι την πρώτη Μαρτίου έχει φανεί φως στο συγκεκριμένο μέτωπο, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s.

Οι τρεις «παροχές» που εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι οι εξής:

1. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Είναι τα περίφημα ANFAs και SMPs με την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες δόσεις θα καταβάλλονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο καθώς το συνολικό ποσό των κερδών που κάνει να λαμβάνει η Ελλάδα ξεπερνά τα 4,5 δις. ευρώ.

2. Η επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β’ εξάμηνο του 2018 το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Έτσι, αθροίζοντας τα ANFAs με τα SMPs και το επιτοκιακό κέρδος του β’ εξαμήνου το καθαρό ποσό που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

3. Η τρίτη παροχή έχει να κάνει με την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για την τρέχουσα χρονιά. Για τα δύο φετινά εξάμηνα, αντιστοιχούν 220 εκατ. ευρώ και έτσι ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται κοντά στο 1 δις. ευρώ (ή για την ακρίβεια στα 970 εκατ. ευρώ). Τα 220 εκατ. ευρώ δεν είναι χρήματα που θα εισπραχθούν αλλά δαπάνη η οποία θα εξοικονομηθεί.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση