Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κρήτη, ένας αγνοούμενος στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 13:37 Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Κρήτη, ένας αγνοούμενος στα Χανιά

Δεν λειτουργούν σχολεία, φροντιστήρια, το κολυμβητήριο και τα δημοτικά γυμναστήρια, λόγω των κινδύνων από την κακοκαιρία.

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας προκαλεί η κακοκαιρία που από το μεσημέρι της Κυριακής εκδηλώθηκε στα Χανιά με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους.

Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις χωμάτων και πετρών με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων ή να πραγματοποιείται με δυσκολία.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Από τη συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου ακινητοποιήθηκαν πολλά οχήματα, χωρίς ωστόσο οι οδηγοί να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο καθώς απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα οχήματά τους.

Ένας 61χρονος αγνοούμενος στον Αποκόρωνα 

Ώρες αγωνίας για 61χρονο στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου ο οποίος χάθηκε με το αυτοκίνητό του, στα νερά ορμητικού χειμάρρου. 

Ο 61χρονος σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, παρασύρθηκε από χείμαρρο και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη εναγώνιες και συντονισμένες προσπάθειες των αρχών αλλά και εθελοντών για τον εντοπισμό του 61χρονου

Πού υπάρχουν προβλήματα

Στη λίμνη της Αγιάς ανέβηκε η στάθμη του νερού, ενώ πρόβλημα καθίζησης υπήρξε στη γέφυρα του ποταμού Κερίτη.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν ακόμα στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Λίγο μετά τις 11:30 δέντρο έπεσε από την ανατολική πλευρά του δημοτικού κήπου Χανίων προκαλώντας μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λόγω καταπτώσεων υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στη γέφυρα μετά το χωριό Φουρνές προς Λάκκους, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από τη διακλάδωση Αργυρούπολης προς Ασή Γωνιά.

Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από τις γέφυρες των δήμων Πλατανιά, Κισσάμου και Σελίνου λόγω επικινδυνότητας, ενώ κλειστή παραμένει η γέφυρα του Αλικιανού.

Προβλήματα υπάρχουν και στο εθνικό οδικό δίκτυο, λόγω καταπτώσεων χωμάτων και πετρών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές Πλατάνι, Καλάμι και Αγίου Φανουρίου.

Kλειστά σχολεία, φροντιστήρια, γυμναστήρια

Προβλήματα και στη λειτουργία δομών των δήμων προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει τα Χανιά. Εκτός από το σύνολο των σχολικών μονάδων όλης της Περιφερικής Ενότητας που δεν λειτουργούν για λόγους ασφαλείας σχετικά με τη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών, κλειστή παραμένει η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου Χανίων, δεν λειτουργούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, το κολυμβητήριο Χανίων καθώς και όλα τα δημοτικά γυμναστήρια.

Ο Δήμος Χανίων με ανακοίνωση του απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην προσεγγίζουν τον δημοτικό κήπο λόγω του υψηλού κινδύνου πτώσης δέντρων, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα καλούνται οι οδηγοί να μην παρκάρουν στις οδούς περιμετρικά του Δημοτικού Κήπου και οι πεζοί να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

Λόγω των καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε για την Τετάρτη η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατανιά.

Ηράκλειο: Συνεχίζεται η κακοκαιρία. Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ, κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στο Φόδελε

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Στο ύψος του Φόδελε έχει διακοπεί το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

«Γίνεται προσπάθεια σε αρκετά σημεία του ΒΟΑΚ να μην κλείσουν οι δρόμοι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης. Σημαντικές κατολισθήσεις, πρανών και βράχων, καταγράφονται στις Σίσες, αλλά και στην Σκεπαστή, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Κρήτης να επιχειρούν από νωρίς το πρωί.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Γιάννης Λεονταράκης, ανέφερε ότι «όποια μέσα διαθέτουμε ως Περιφέρεια, αλλά και των εργολάβων, αυτή την ώρα βρίσκονται στο ΒΟΑΚ. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δρόμο ανοιχτό. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον δρόμο Ηρακλείου - Μοιρών, καθώς στο ύψος της Σταυρακιανής Καμάρας πριν το Σίβα, το βουνό «κατεβάζει» λάσπη.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης, ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων.

«Ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τη βατότητα του οδικού δικτύου. Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους οδηγούς στις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους, στις λεγόμενες “ιρλανδικές” διαβάσεις, που λόγω της έντονης απορροής δεν θα πρέπει να διασχίζονται».

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την «Ωκεανίδα» στην Κρήτη σήμερα και αύριο, μείον 14 βαθμοί στα βόρεια ορεινά, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν έχουν πέσει οι θερμοκρασίες στα βόρεια ορεινά της χώρας, ενώ παράλληλα, η «Ωκεανίς» προκαλεί σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, κυρίως τη δυτική, κάτι που θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου, στο Μεσόβουνο της Κοζάνης, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στον 'Αγιο Παύλο Ημαθίας (-12,9), στη Βλάστη Κοζάνης (-10), στην Κερασιά Πέλλας (-9,6) και στην Κλεισούρα Καστοριάς (-9,1).

Στη νότια Ελλάδα, η «Ωκεανίς» δίνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά του νησιού που ήδη είχαν επηρεαστεί σημαντικά από την προηγούμενη κακοκαιρία «Χιόνη». Τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo έως το πρωί της Δευτέρας ήσαν στην Ασή Γωνιά των Χανίων (βροχόπτωση 192 χιλιοστών μέσα στις δέκα πρώτες ώρες της ημέρας), στο Σέμπρωνα Χανίων (133), στις Βρύσες Χανίων (84), στον Αλικιανό Χανίων (80) και στους 'Αγιους Πάντες Χανίων (65).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ/meteo, τα ισχυρά φαινόμενα στην Κρήτη (βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού), θα συνεχιστούν έως και το πρωί της Τρίτης. Η Δυτική Κρήτη θα δεχτεί και πάλι πολύ μεγάλα ποσά βροχής. Με δεδομένα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, και τον κορεσμό του εδάφους σε νερό, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε μετακινήσεις και εξωτερικές εργασίες.

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, βροχές αναμένονται στην νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές των παραπάνω ηπειρωτικών περιοχών. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά, και από τις πρώτες ώρες της Τρίτης θα περιοριστούν ως επί το πλείστον στην Κρήτη.

Οι θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα συνεχίσουν κατά το υπόλοιπο της Δευτέρας, ενώ σταδιακή εξασθένηση τους αναμένεται την Τρίτη. Τέλος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τρίτη και την Τετάρτη.

 

 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση