Είκοσι πέντε τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής (stress tests) – ''Πέρασαν'' με επιτυχία οι ελληνικές τράπεζες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 15:37

- Κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
- Επιτυχημένες θεωρούνται οι επιδόσεις για τις Ελληνικές τράπεζες – Κανένα θέμα με Τράπεζα Πειραιώς
- Στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες η Alpha Bank μετά τα αποτελέσματα της ΕΚΤ
- Τρεις Κυπριακές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τα stress tests με βάση το στατικό σενάριο
- Εκτεθειμένες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 136 δισ.ευρώ οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες

Πολύ καλές θεωρούνται οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα πλάνα αναδιάρθρωσης βοήθησαν να βγουν ασπροπρόσωπες οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests και να πανηγυρίζουν για επιτυχία.

Ειδικότερα από τα τελικά αποτελέσματα, δηλαδή και τις ενέργειες που έγιναν εντός του 2014 προκύπτει ότι:

Η Alpha Bank πέρασε χωρίς πρόβλημα τη δοκιμασία της ΕΚΤ και συγκαταλέγεται πλέον στο top 20 των καλύτερων ευρωπαίκών τραπεζών, ενώ το ίδιο κάνει και η τράπεζα Πειραιώς η οποία μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει περίσσευμα κεφαλαίων της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική εμφανίζεται να έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Το 2014 έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank

Για τη Eurobank τελικά εμφανίζονται κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,5 εκατ. Ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 17,5 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο.

Τον καλύτερο κεφαλαιακό δείκτη core tier I ύψους 8,07% διαθέτει ο όμιλος της Alpha Bank. Ο δείκτης core tier I κινείται για Εθνική, Πειραιώς και Αlpha Bank πάνω από το όριο 5,5%. Η Eurobank υπολείπεται οριακά με δείκτη 5,45% ωστόσο με βάση το δυναμικό σενάριο περνά το stress tests.

Στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ η επίπτωση στις τράπεζες από το steree test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ.ευρώ προκύπτει για 25 εκ των 130 τραπεζών που συμμετείχαν στις "δοκιμασίες αντοχής" (stress tests) τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.

Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ.ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση