Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται συγχωνεύσεις Τραπεζών και απολύσεις προσωπικού;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 22:08 Έρχονται συγχωνεύσεις Τραπεζών και απολύσεις προσωπικού;

Στην αγορά εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η φήμη ότι ο αριθμός των συστημικών τραπεζών δεν θα συνεχίσει να είναι ο ίδιος αλλά θα αλλάξει και από τέσσερις, οι τράπεζες θα περιοριστούν σε τρεις. Χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι στο τραπέζι.

Έσπευσε να τονίσει ότι αυτό θα συμβεί μόνο και εφόσον οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου που έχουν ανοίξει. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει ότι δεν αποκλείει την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της «μεγάλης προσαρμογής», διαπιστωθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Στις αλλαγές που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να περιληφθούν και οι μειώσεις προσωπικού. Ήδη στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν χαθεί την τελευταία 10ετία περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από τα μισά καταστήματα σε σχέση με το 2009.
Ας δούμε ποια ήταν η κατάσταση το 2009 και ποια είναι σήμερα:

  • 2009: καταστήματα Τραπεζών: 4130, προσωπικό: 67.798
  • 2012: καταστήματα Τραπεζών: 3565, προσωπικό: 56.042
  • 2015: καταστήματα Τραπεζών: 2418, προσωπικό: 44.402
  • 2017: καταστήματα Τραπεζών: 2049, προσωπικό: 40.574
  • 2018: καταστήματα Τραπεζών 1854, προσωπικό: 37.874

Την δυσμενή αυτή προοπτική επιβεβαιώνει – αναφερόμενος μόνο στην Εθνική – στην συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο Π. Μυλωνάς. Σημειώνει ότι το «ταξίδι του μετασχηματισμού» περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και του αριθμού των υποκαταστημάτων. H τράπεζα προχωράει προγραμματισμένα σε μείωση του προσωπικού μέσω νέων προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης, υπογραμμίζει.

«Μονόδρομος η επιστροφή στην κανονικότητα»

Το ενδεχόμενο αυτό είναι γνωστό και στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, τα οποία και απορρίπτουν οποιαδήποτε τέτοια προοπτική σημειώνοντας ότι μετά από μία τόσο μεγάλη μείωση προσωπικού τα τελευταία 10 χρόνια, κλείσιμο πάνω από 50% των καταστημάτων και τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η κατάσταση κάθε άλλο παρά υγιής μπορεί να χαρακτηριστεί. Θεωρούν ότι μοναδικός δρόμος για να βγουν οι τράπεζες από την στενωπό στην οποία έχουν περιέλθει, να επανέλθουν στην κανονικότητα και αυτή θα έρθει, μόνο αν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων.
Μόνο έτσι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί ξανά το υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και να φέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

πηγή: newsit.gr