Τεράστια καταστροφή στα Χανιά, αγωνία για τον αγνοούμενο, έπεσαν 7 γέφυρες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 09:16 Τεράστια καταστροφή στα Χανιά, αγωνία για τον αγνοούμενο, έπεσαν 7 γέφυρες

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, έπεσαν 7 γέφυρες, αποκλεισμένοι οικισμοί, αγωνία για τον αγνοούμενο βοσκό. Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή.

Εικόνες τεράστιας καταστροφής στα Χανιά με οικισμούς να παραμένουν αποκλεισμένοι μετά την κατάρρευση 7 γεφυρών στην περιοχή,εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας. Ο νομός Χανίων οδικά κόπηκε στα δύο ενώ αγνοείται ένας 61χρονος άνδρας στην περιοχή των Βρυσών. 

Οι περισσότερες καταστροφές καταγράφονται στο Δήμο Πλατανιά όπου δόθηκε εντολή για εκκένωση σπιτιών από τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας. Λόγω του ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για υπερχείλιση του Πλατανιανού ποταμού, οι αρχές απομάκρυναν τους πολίτες από τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι και από σπίτια τα οποία είναι επικίνδυνο να πλημμυρίσουν. Ο ποταμός έχει φουσκώσει λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων αλλά και από το γεγονός, ότι δέχεται όλο τον όγκο του νερού που υπερχειλίζει από το φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Η απομάκρυνση κατοίκων γίνεται για προληπτικούς λόγους καθώς ήδη έχουν πλημμυρίσει υπόγεια στην περιοχή.

Σε εξέλιξη ο έρευνες για τον αγνοούμενο

Βιοπαλαιστής και πατέρας πέντε παιδιών, είναι ο άνδρας που αγνοείται στα Χανιά. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε 100 μέτρα πιο κάτω από το σημείο της παράσυρσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το σημείο αυτό και κάτω- ένας κακοτράχαλος δρόμος - περνούν συγκεκριμένα άτομα για τις περιουσίες τους, Πρόκειται για ένα σημείο πολύ πιο δύσκολο από τον Γεροπόταμο. Απομένουν για τη συνέχιση των ερευνών, περίπου 20 χιλιόμετρα μέχρι το σημείο όπου εκβάλει ο χείμαρρος αυτός στη Γεωργιούπολη.

Στα Χανιά ο Σπίρτζης

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.  Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».  Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (...). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.  Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Κατέρρευσαν γέφυρες 

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί από την σφοδρή κακοκαιρία. Μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη αλλά και αυτής των Βουκολιών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση, έπεσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλιά Εθνική Οδό στο «Πορτοκάλι» η οποία πλέον απειλείται με ολική καταστροφή, όπως έγινε και με αυτήν στον Αλικιανό.

Σύμφωνα με το zarpanews ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης από Κίσσαμο προς Χανιά μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην παλιά εθνική οδό, η οποία αποτελούσε τον μόνο οδικό άξονα στα Δυτικά του νομού Χανίων. Πρακτικά, η δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου αλλά και ολόκληρη η Κίσσαμος είναι περιοχές αποκλεισμένες. Το ίδιο ισχύει και για όλο τον ορεινό όγκο της ΔΕ Μουσούρων, καθώς μετά την κινηματογραφική κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη, η εκτροπή μέσω Φουρνέ είναι αδύνατη λόγω τεράστιων κατολισθήσεων.

Δείτε το βίντεο από την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη;

 

Προβλήματα στη κυκλοφορία

Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει διαταχθεί σε όλα τα τα οχήματα στους δρόμους Φουρνέ-Μεσκλά , Λάκκοι-Μεσκλά, Φουρνέ-Λάκκοι, Χλιαρό-Ουρθούνι-Καράνου, Νιο Χωριό-Βουκολιές και Συρίλι-Νεριανά.

Για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανολιοπούλου και Σκινέ-Φουρνέ.

 

 

 

Ο Δήμος Κισσάμου ανακοίνωσε ότι ο δρόμος από Τοπόλια έως Μύλους της Τοπικής Κοινότητας Βλάτους είναι κλειστός λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού στην περιοχή. Επιπλέον, καλούνται οι κάτοικοι οικιών που βρίσκονται παραπλεύρως του Τυφλού Ποταμού, από τον Κατσοματάδο έως και Καλουδιανά, να είναι σε ετοιμότητα απομάκρυνσης από τα σπίτια τους λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Κισσάμου καλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ή αυτοί που μετακινούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας κατά τη μετακίνησή τους χαμηλές ταχύτητες.

Σε επιφυλακή και το Ρέθυμνο

Για τα προβλήματα που δημιούργησε στο νησί η πρωτόγνωρη κακοκαιρία συζήτησαν ο νέος διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης, με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Στο μεταξύ, από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης γνωστοποιήθηκε πως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη. Σε ότι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο αλλά και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης δεν θα λειτουργήσουν.

Ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου αποφάσισε τη διακοπή μαθημάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για την Τρίτη και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα κατά τη μεταφορά των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών από την κακοκαιρία.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, κυρίως από Πάνορμο έως όρια Νομού Ηρακλείου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δεδομένου ότι συνεχίζονται οι βραχοπτώσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία. Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης υπάρχει η ενημέρωση ότι έχουν προκληθεί προβλήματα σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού όπου και εκεί σημειώνοντα συνεχείς βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις. Κλειστοί παραμένουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί δρόμοι στα οδικά τμήματα που με νέα ενημέρωση αφορούν σε: Ζωνιανά - Κράνα, Σταυρός - Μπαλί, το τμήμα της επαρχιακής οδού προς Καλονύκτη και Παλαίλημνος - Σαϊτούρες, Ρέθυμνο - Ρουσσοσπίτι, Τζιβέρα-Πρασσές.

Σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις και καθιζήσεις υπάρχουν επίσης στα εξής τμήματα: Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα-Απόστολοι, Γαράζο - Αξό (διασταύρωση Βενί), Ρέθυμνο - Σπήλι - Αγία Γαλήνη, Παλέ - Σελλιά, Πάνορμο - Πέραμα, Καρέ - Σελί - Γουλεδιανά - Μύρθιο.

Τόσο από πλευράς της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου όσο και από το σύνολο των δημοτικών αρχών, τονίζεται πως απαγορεύεται αυστηρά η διάβαση από όλα τα ρέματα και συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και να αποφεύγουν τη νέα Εθνική Οδό, από το Πάνορμο μέχρι τα όρια του Νομού Ηρακλείου. 

 

Περιπέτεια στον αέρα για τον Χρήστο Σπίρτζη

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τα Χανιά και οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστησαν αδύνατη και την προσγείωση του ελικοπτέρου Super Puma που μετέφερε τον Χρήστο Σπίρτζη στο αεροδρόμιο Χανίων. Τελικά το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας.

Κλειστά σχολεία

Στην Κρήτη, οι Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και καλούν οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αρκετά σχολεία θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα:

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας ενημερώνουν τους συμπολίτες ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων όλα τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά το Εσπερινό Γενικό Λύκειο και το Εσπερινό ΕΠΑΛ, επίσης ΔΕΝ θα λειτουργήσουν και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στο δήμο Αμαρίου και στο δήμο Μυλοποτάμου.

Χανιά

Δήμος Χανίων

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι, έπειτα από απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, σε συνεννόηση και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Μανώλη Μηλιαράκη και Στέλιο Ζερβάκη αντίστοιχα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη (26/2), όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί εντός των ορίων του Δήμου Χανίων.

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά αποφάσισε τη μη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), για την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, λόγω των ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις) που επικρατούν σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και με γνώμονα την ανάγκη προστασίας και ασφάλειας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πλατανιά καθώς και τα σχολεία του Έλους.

Δήμος Αποκορώνου

Με απόφαση του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ανακοινώνεται η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και για σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, λόγω έντονης βροχόπτωσης που πιθανών να δημιουργήσει πλημμυρικά φαινόμενα ,κατά τόπους πτώση βράχων και χωμάτινων όγκων θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διερχόμενων.

Δήμος Καντάνου - Σελίνου

Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Δήμος Μυλοποτάμου

Για λόγους ασφαλείας των μετακινούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση