Νέο θρίλερ με την έκθεση της Κομισιόν λόγω κόκκινων δανείων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 09:19 Νέο θρίλερ με την έκθεση της Κομισιόν λόγω κόκκινων δανείων

Oι θεσμοί θα καταγράψουν στη σημερινή έκθεση όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες.

Στην… παράταση θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να σώσει την παρτίδα με το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας. Ο στόχος, το νομοσχέδιο να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης των θεσμών χάθηκε οπότε η έκθεση θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα –αναμένεται περίπου στη μία το μεσημέρι- με μια ακόμη εκκρεμότητα.

Νέος στόχος, το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου η ψήφισή του να κρατήσει μια ημέρα. Αυτός ο στόχος είναι σημαντικός καθώς:

1. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πάει στη συνεδρίαση του EWG με την θετική εξέλιξη ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς επί του θέματος.

2. Δεν θα χρειαστεί παράταση στο υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

3. Θα σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία αφορά και στις τράπεζες προχωράει κανονικά.

Αν χαθεί και το τέλος αυτής της εβδομάδας, πλέον υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 8 Μαρτίου με μοναδικό στόχο πλέον αν έχει κλείσει η εκκρεμότητα πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Αποτυχία και αυτού του στόχου, πιθανότατα θα οδηγήσει και σε αναβολή της απόφασης για την έγκριση των παροχών που συνδέονται με το ελληνικό χρέος και με συνολική αποτίμηση 1 δις. ευρώ.

Η θετική απόφαση του Eurogroup την μεθεπόμενη Δευτέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά όχι αποκλειστικά με αυτό. Οι θεσμοί θα καταγράψουν στη σημερινή έκθεση όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες. Ξεχωρίζει το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, η συνολική αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων, οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Επίσης, αναμένεται ότι θα αποτυπωθούν δημόσια οι ενστάσεις για το μεγάλο ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στην πράξη θα φανεί αν τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις για καθυστερήσεις, θα είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν στην αναβολή της απόφασης για τη δόση του ενός δις. ευρώ (σ.σ είναι το άθροισμα από τα κέρδη των ANFAs και των SMPς ύψους 640 εκατ. ευρώ, της επιστροφής τόκων 110 εκατ. ευρώ και της μη επιβολής τόκων 220 εκατ. ευρώ).

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο «κάδρο» κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν δεν λαμβανόταν η απόφαση για τη δόση τον Ιανουάριο. Από την άλλη, οι δανειστές δεν θα ήθελαν να εμφανιστούν ότι υποχωρούν σε ότι αφορά στην υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή το θέμα των κόκκινων δανείων είναι καθοριστικό, η συμφωνία για την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι σημαντική εξέλιξη καθώς θα σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί οι αντιρρήσεις των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση