Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σάλος" με την δήλωση Κοτζιά! Αποκάλεσε "Μακεδονία" την... "Βόρεια Μακεδονία"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 18:32 "Σάλος" με την δήλωση Κοτζιά! Αποκάλεσε "Μακεδονία" την... "Βόρεια Μακεδονία"

Σάλο έχει προκαλέσει μια αποστροφή του λόγου του Νίκου Κοτζιά στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα για την δυναμική των χωρών στα Βαλκάνια, ανέφερε την Βόρεια Μακεδονία ως… σκέτο «Μακεδονία».

«η χώρα μας είναι στην παγκόσμια πολιτική σκηνή πάρα πολύ μικρή, αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11, η Μακεδονία τότε είχε 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11″.

Δείτε το απόσπασμα

Αναφερόμενος κατά τα άλλα στο ονοματολογικό θέμα με τη βόρεια γείτονα χώρα, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί το ζήτημα:

«Πρώτον, ήταν ένα εθνικό πρόβλημα που εκκρεμούσε, που σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Δεύτερον, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να συμπαρασύρουμε όλα τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση και να μπούνε στις δομές που εκείνοι θέλανε», είτε ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος προφανώς στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε, όπως μπήκαν τα Σκόπια.

«Οι Αμερικανοί θέλουν την σταθερότητα στην περιοχή»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για σύγκλιση συμφερόντων. Ειδικότερα, σημείωσε πως «οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή, δεν θέλουν την αστάθεια» και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια κοινή συναντίληψη για τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, δεν θέλουν στην Ανατολική Μεσόγειο να βγουν δυνάμεις που θα την αναστατώσουν, θέλουν να προασπίσουν το δικαίωμα της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας να λειτουργήσουν οι αγωγοί που θα κατασκευαστούν για το φυσικό αέριο».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, είπε πως «βρεθήκαμε σε ένα υπουργείο σε μια εποχή που τα αμερικάνικα συμφέροντα ήταν πλησιέστερα στα δικά μας απ’ ό,τι παλαιότερα», ότι οι Αμερικάνοι θέλανε μια σταθερότητα στην περιοχή και παρατήρησε ότι τα προβλήματα της Τουρκίας επέδρασαν πάρα πολύ στη στάση σημαντικών κύκλων που ασχολούνται με τις ΗΠΑ.

Εκμυστηρεύτηκε πως την πρώτη φορά που πήγε ως υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον δεν πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα της χώρας γιατί αυτά τα ξέρανε, όπως είπε, αλλά πήγε να τους διηγηθεί τα προβλήματα στην περιοχή, ποιος είναι ο δυνατός ρόλος της χώρας και γιατί ορισμένα πράγματα μπορούν να τα κάνει μόνο η Ελλάδα, γιατί η χώρα μας είναι ένας σταθμός σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

πηγή: newsit.gr