BBC: «Διόρθωσε» το άρθρο για τη «μακεδονική μειονότητα»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 13:03 BBC: «Διόρθωσε» το άρθρο για τη «μακεδονική μειονότητα»

Μετά τις αντιδράσεις, το BBC ανανέωσε το επίμαχο άρθρο περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική στη Θράκη, αναφέρει. Ντιμιτρόφ: Ελληνική εσωτερική υπόθεση, δεν ανακατευόμαστε

Πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, το άρθρο του BBC με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι» προκάλεσε σάλο. Την Παρασκευή (01.03.2019), το βρετανικό δίκτυο ανανέωσε το θέμα του, προσθέτοντας σε αυτό τόσο την επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο Δημήτρη Καραμήτσου – Τζιρά, τόσο και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια μειονότητα κι αυτή είναι η μουσουλμανική στη Θράκη.

Ήταν 24 Φεβρουαρίου όταν το άρθρο του BBC προκαλούσε οργισμένες αντιδράσεις. Χθες, στο τέλος του κειμένου προστέθηκε μια παράγραφος, στην οποία τονίζεται ότι «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το άρθρο έχει διευκρινιστεί σε δυο σημεία. Ένα λάθος που αφορούσε στην αλλαγή του Συντάγματος στη Βόρεια Μακεδονία έχει αφαιρεθεί και επιπλέον πληροφορίες για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ελληνική κοινότητα που μιλά σλαβικά έχει προστεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολής στο BBC της επιστολής από τον Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, το BBC διευκρινίζει τις ελληνικές θέσεις που προστέθηκαν, μετά από μια εβδομάδα, στο άρθρο:

Η ελληνική κυβέρνηση, επίσημα, αναγνωρίζει μόνο μια μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Ιστορικά θεωρεί τους Μακεδόνες Σλάβους της ελληνικής Μακεδονίας ως μια γλωσσική και όχι εθνική ομάδα, αναφέροντάς τους ως σλαβόφωνους Έλληνες ή δίγλωσσους Έλληνες

– Έγγραφο από τη δεκαετία του ’90 αναφέρει ότι «σχεδόν όλοι οι δίγλωσσοι κάτοικοι της περιοχής των οποίων η εθνική συνείδηση δεν ήταν ελληνική μεταφέρθηκαν σε γειτονικά κράτη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα», υπονοώντας ότι όσοι δίγλωσσοι παρέμειναν απέκτησαν ελληνική εθνική συνείδηση.

– Η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει ότι η εθνικότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνας / Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο, όπως τονίζει η ελληνική κυβέρνηση, ότι υποδηλώνει για την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας

.

Ντιμιτρόφ: Ελληνική εσωτερική υπόθεση

Στο θέμα με το άρθρο του BBC αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (01.03.2019) στον ΣΚΑΙ. Μίλησε για εσωτερική υπόθεση και θέμα ελληνικής συζήτησης.

Στην ερώτηση αν η Βόρεια Μακεδονία θεωρεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα «βορειομακεδονική μειονότητα» που η χώρα του υποχρεούται να την προστατεύσει, ο Νικολά Ντιμιτρόφ απάντησε ότι «και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ζω και αναπνέω τη συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες… Επίσης μερικές φορές τη βλέπω στα όνειρά μου. Έτσι βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφος 3 της συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου.

Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης.   

Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτή τη συμφωνία, εργαστήκαμε σκληρά για να το πετύχουμε, και θα κάνουμε… είμαστε προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνήσαμε. Όπως είπα, αυτό είναι ζήτημα για διάλογο εδώ… Έχουμε πολλά να κάνουμε σε άλλους τομείς».

Ερωτηθείς για το αν ήταν ελληνική πρόταση το «Μακεδονία του Ίλιντεν», ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε μόνο ότι «αυτή η πρόταση ήρθε ουσιαστικά μέσα από την πίεση να βρούμε μία διέξοδο. Ήταν στο Σούνιο, ώστε να βρούμε κάτι που έχει βαθύ νόημα για εμάς και να μην έχει σημασία για εσάς. Έτσι φτάσαμε σε αυτό».

Αποκάλυψε δε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά «έκλεισε» στη Νέα Υόρκη, πέρυσι τον Μάιο. «Είχαμε μία συνάντηση μετά τη Νέα Υόρκη στις Βρυξέλλες. Βασικά στη Νέα Υόρκη είχαμε έλθει σε συνεννόηση για τα σημεία κλειδιά, αλλά ήταν προφορική συνεννόηση» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη φημολογία ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στη θέση του Γκιόργκε Ιβάνοφ δήλωσε ότι «υπάρχει φήμη ότι θα είμαι ένας από τους υποψήφιους για τον κυβερνητικό συνασπισμό… Ένας φίλος λέει: «δεν μπορείς να πεις όχι σε μία πρόταση που δεν έχει γίνει, και δεν μπορείς να πεις ναι σε μία πρόταση που δεν έχει γίνει». Έτσι, νομίζω στις επόμενες ημέρες -ίσως και σήμερα, αλλά το αργότερο την Κυριακή- θα ξέρουμε ποιος θα είναι υποψήφιος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία της χώρας το VMRO. Απέφυγε πάντως να πάρει θέση.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση