Δημοσκόπηση – Δήμος Θεσσαλονίκης: «Περίπατο» ο Ταχιάος – «Σφαγή» για τη δεύτερη θέση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 12:11 Δημοσκόπηση – Δήμος Θεσσαλονίκης: «Περίπατο» ο Ταχιάος – «Σφαγή» για τη δεύτερη θέση

Μεγάλη δημοσκόπηση για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το φαβορί, η μάχη στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση και τα δίπολα του β' γύρου.

 

Η δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της ThessNews για τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης καταγράφει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ταχιάο. Κι αν τα πράγματα για την πρώτη θέση μοιάζουν ξεκάθαρα, δεν ισχύει το ίδιο για τη δεύτερη όπου τέσσερις υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται για μια θέση στον β’ γύρο.

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, 85 μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, (15,5%) και τις υποψηφιότητες να έχουν συμπληρωθεί στο 95% υπάρχει πλέον μια πρώτη καθαρή εικόνα για την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Πρώτος με διαφορά

Η πρωτιά του Νίκου Ταχιάου, του υποψηφίου που στηρίζεται από τη ΝΔ δεν δείχνει πως απειλείται. Με 21,3% βρίσκεται σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο και δείχνει ότι έχει την δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά του.

Άλλωστε και ο ίδιος το επιθυμεί καθώς με το νέο νόμο και την απλή αναλογική με αυτό το ποσοστό θα εκλέξει μόλις 11 δημοτικούς συμβούλους  σε σύνολο 49. Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 για να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει σοβαρή διοίκηση την επόμενη μέρα.

Ντέρμπι μέχρι τέλους…

Στην δεύτερη θέση γίνεται μια μεγάλη «σφαγή» στα όρια του στατιστικού λάθους με τέσσερις υποψηφίους να ερίζουν και να μάχονται σχεδόν επί ίσοις όροις. Κατερίνα Νοτοπούλου με 10,8%, Γιώργος Ορφανός με 10,6%, Παναγιώτης Ψωμιάδης με 9,8% και Σπύρος Βούγιας με 9,2% δείχνουν από τα ευρήματα της Interview ότι θα παλέψουν μέχρι τελική πτώσης για να μπουν στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουν το δήμο Θεσσαλονίκης.

Από τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταγράψει ένα ποσοστό της τάξης του 4,5% ενώ ακολουθούν οι Σωτήρης Ζαριανόπουλος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος της Χρυσής Αυγής με 2.9% και 2,8% αντίστοιχα. Ένα ποσοστό με το οποίο θα μπουν στο δημοτικό συμβούλιο δείχνουν να πετυχαίνουν οι Χάρης Αηδονόπουλος (2,1%), Μάκης Κυριζίδης (2%) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (2%).

Ποιοι… πατώνουν

Πολύ χαμηλά σε ποσοστό (0,7%) βρίσκεται ο νυν αντιδήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Λεκάκης ο οποίος «πληρώνει» για την ώρα ότι μπήκε τελευταίος στην προεκλογική κούρσα αλλά και το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που έχουν τα περισσότερα στελέχη της Πρωτοβουλίας που επί 12 και πλέον χρόνια δρούσαν στη σκιά του Γιάννη Μπουτάρη.

Στο ίδιο ποσοστό (0,7%) εντοπίζεται στην έρευνα και ο Γιάννης Κουριαννίδης, ο οποίος το 2014 δεν κατάφερε για λίγες ψήφους να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Ακολουθούν ο Μάκης Στεργίου με 0,5%, ο Βασίλης Μωυσίδης με 0,5% και οι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και Γιάννης Νασιούλας με 0,2% αμφότεροι. Άλλον συνδυασμό επιλέγει το 1,7% ενώ άκυρο/λευκό/αποχή επιλέγει μόλις το 2% των συμμετεχόντων της έρευνας.

Όλοι παίρνουν από… Μπουτάρη

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της δημοσκόπησης είναι πώς μοιράζονται τα ποσοστά των ψηφοφόρων που το 2014 ψήφισαν τον Μπουτάρη και τον Σταύρο Καλαφάτη. Από το ποσοστό του δημάρχου Θεσσαλονίκης παίρνουν όλοι. 20% ο Σπ. Βούγιας, 16,8% η Κ. Νοτοπούλου, 12,6% ο Ν. Ταχιάος, 6,8% ο Γ. Ορφανός, 6,3% ο Π. Ψωμιάδης, 5,3% ο Κ. Ζέρβας και ένα 32,2% λοιπές παρατάξεις, αναποφάσιστοι, αποχή κλπ.

Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Στ. Καλαφάτη (41,4%) επιλέγει τον Ν. Ταχιάο.

Τον «αντάρτη» Γ. Ορφανό προτιμά το 16,4%, τον Π. Ψωμιάδη το 12,9% ενώ πολύ μικρές είναι οι «διαρροές» προς Κ. Ζέρβα (2,1%), Κ. Νοτοπούλου και Σπ. Βούγια με 1,4% αμφότεροι.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2014, σε ποσοστό 34,4% επιλέγουν την υποψήφια του κόμματος Κ. Νοτοπούλου ενώ υπάρχουν διαρροές και προς Σπ. Βούγια (7,4%) και προς Π. Ψωμιάδη και Γ. Ορφανό (6,9%) και προς Ν. Ταχιάο με 6,1%.

Αντίστοιχα οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτιμούν κατά 41,2% τον Ν. Ταχιάο, ένα ισχυρό 19,2% επιλέγει τον Γ. Ορφανό και ένα 11,9% τον Π. Ψωμιάδη.

Τα «δίπολα» του β’ γύρου

Σε όλα τα δίδυμα της δεύτερης Κυριακής, στα οποία ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, επικρατεί με σχετική άνεση ο Νίκος Ταχιάος. Τόσο με τη Κατερίνα Νοτοπούλου (48,7% έναντι 17,5%) όσο και με τον Σπύρο Βούγια (38,9% έναντι 20,3%).

Πιο «ντέρμπι», μπορεί να χαρακτηριστεί μια «γαλάζια» μάχη στο δεύτερο γύρο, καθώς το 36,3% λέει ότι θα επιλέξει τον Ν. Ταχιάο, το 27,7% τον Γ. Ορφανό, κανέναν από τους δύο το 22,8%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει ένα 13,2%.

Πηγή: thessnews, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση