Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Κορυδαλλό - "Το περιμέναμε" λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 23:36 Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Κορυδαλλό - "Το περιμέναμε" λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται ότι είναι η συμπλοκή συμμοριών μέσα στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και επτά τραυματίες.

"Το περιμέναμε" λένε στο enikos.gr σωφρονιστικοί υπάλληλοι που συνεχίζουν να καταγγέλλουν την αδυναμία τους, λόγω έλλειψης προσωπικού, να ελέγξουν την κατάσταση.

Η συμπλοκή έγινε στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ανάμεσα σε Ρωσόφωνους και Αλβανούς, με αποτέλεσμα ένας κρατούμενος να χάσει τη ζωή του και άλλοι επτά να τραυματιστούν.

Ο νεκρός της αιματηρής συμπλοκής είναι Έλληνας και μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών. Σύμφωνα με μαρτυρίες σωφρονιστικών υπαλλήλων στο enikos.gr, ήταν κατασφαγμένος.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Τζάνειο και ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η συμπλοκή.

Στις 2 Ιανουαρίου δύο αδέρφια αλβανικής υπηκοότητας κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι του κελιού 17 της Δ' Πτέρυγας του ισογείου των φυλακών, κατάφεραν να κόψουν τα κάγκελα του κελιού τους, να βγουν στον προαύλιο χώρο, να σκαρφαλώσουν τον τοίχο με ένα αυτοσχέδιο σχοινί που είχαν λουριά τσαντών, στην άκρη του οποίου είχαν έναν γάντζο και να το σκάσουν κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών.

Από εκεί με γάντζο και αυτοσχέδιο σχοινί πήδηξαν την εξωτερική μάντρα του κτιρίου, ακριβώς δίπλα από την έκτη σκοπιά. Τα δύο αδέρφια είχαν καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων. Η απόδραση έγινε αντιληπτή το πρωί της Πρωτοχρονιάς, αν και και φέρεται να έγινε περίπου στις 20:30 το βράδυ της τελευταίας ημέρας του 2018.

Στις 14 Ιανουαρίου οι δύο δραπέτες Έλβις Πέππα και Λεονάρντο Πέππα εντοπίστηκαν σε υπόγειο ενός καμένου σπιτιού στο Μάτι. Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, καθώς αιφνιδιάστηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους είχαν εντοπίσει να κρύβονται πίσω από τα ρούχα και την οικοσκευή στο υπόγειο του σπιτιού.

Ο Έλβις είχε συλληφθεί το 2017 στην Κέρκυρα για ληστείες και κλοπές κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο Λεονάρντο είχε συλληφθεί στην Αθήνα το ίδιο έτος, επίσης κατηγορούμενος για ληστείες και κλοπές.

Την ίδια μέρα ο δολοφόνος του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, Ιμπραχίμ Μπραχιμάι, μαζί με έναν Έλληνα, κατέσφαξαν τον Αρμπέρ Μπάκο, τον επονομαζόμενο μακελάρη του Μικρολίμανου, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το θύμα είχε τραυματίσει 14 άτομα, όταν άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ σε μπαρ στο Μικρολίμανο τον Νοέμβριο του 2014. Ο Μπάκο μαζί με ακόμη ένα άτομο κατηγορείτο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. Όπως είχε υποστηρίξει επρόκειτο για συμβόλαιο θανάτου με εντολέα τον Αριστείδη Φλώρο που έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση της Energa -Hellas Power.

Ισχυρισμό που ο Φλώρος διαψεύδει κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι εκβιάστηκε από τους δράστες να τους καταθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ για να αναιρέσουν και να καταθέσουν ότι όντως δεν εμπλέκεται.

Ο Μπάκο ήταν επίσης κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στη δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ο κατηγορούμενος είχε μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού από τις φυλακές των Χανίων.

Στις 18 Ιανουαρίου, νεκρός μέσα στο κελί του στην Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκε ένας κρατούμενος. Πρόκειται για Έλληνα κρατούμενο ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών. Το πιθανότερο σενάριο ήταν ο θάνατός του να προήλθε είτε από χρήση ναρκωτικών είτε από παθολογικά αίτια.

Στις 27 Ιανουαρίου, άλλος ένας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού εντοπίστηκε νεκρός. Ήταν ο τρίτος στη σειρά και επρόκειτο για έναν 33χρονο Αλβανό ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην Ε πτέρυγα. Οι πρώτες ενδείξεις έδειχναν ότι ο θάνατός του προήλθε από ναρκωτικά.

Στις 13 Φεβρουαρίου, σημειώθηκε νέο αιματηρό επεισόδιο στις φυλακές Κορυδαλλού., όταν αντίπαλες συμμορίες Αφγανών και Αράβων συνεπλάκησαν με μαχαίρια στη Β’ πτέρυγα των φυλακών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών κρατουμένων, ενός Μαροκινού, ενός Σύρου και ενός Αλγερινού.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Αστυνομία, έπειτα από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξάρθρωσε τη «Μαφία του Κορυδάλλου». Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που σχεδίαζε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς ακόμη και αποδράσεις.

Ανάμεσα στο πλήθος των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης περιλαμβάνεται η δολοφονία του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου, οι δύο πρόσφατες δολοφονίες Αλβανών μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και η απόδραση άλλων δύο Αλβανών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που πραγματοποίησε τις έρευνες, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 13 ατόμων για πληθώρα εγκληματικών ενεργειών

Οι εμπλεκόμενοι δρούσαν στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, τα ηγετικά στελέχη της οποίας είναι έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης. Πρόκειται για 13 άτομα, 5 Ελληνες και 8 αλλοδαπούς οι οποίοι ενέχονται σε πληθώρα εγκληματικών ενεργειών.

Προηγήθηκε αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας διακριβώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα άτομα, δρούσαν, υπό τη διεύθυνση, καθοδήγηση και συντονισμό των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, έγκλειστων στις φυλακές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου" τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ενεπλάκησαν στην έρευνα για τη δράση της μαφίας των φυλακών καθώς είχαν ως ενδείξεις συμβόλαιο θανάτου με τρομοκρατική «στάμπα» που θα εκτελούσε ένας από τους δύο Αλβανούς δραπέτες της Πρωτοχρονιάς του 2019 από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών:

προέκυψε ότι ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο φερόμενος ως αιφνίδιος θάνατος έγκλειστου υπηκόου Αλβανίας, την 27-01-2019, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, να αποδοθεί σε δηλητηρίαση, για να καταστήσει κατηγορούμενο συγκεκριμένο ημεδαπό πρόσωπο, επίσης έγκλειστο, με τον οποίο φέρεται να έχουν αντιδικία, διαπιστώθηκαν στοιχεία που συνιστούν προπαρασκευαστικές πράξεις σχεδιασμού και προεργασίας παράνομων δραστηριοτήτων (εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, προστασία σε καταστήματα και λοιπές επιχειρήσεις κ.λπ.), καθώς και λοιπές ενέργειες (διακίνηση χρηματικών κεφαλαίων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών, ενοικίαση οικιών, αγορά οχημάτων, έκδοση αδειών ικανότητας οδήγησης), προς εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης, ενώ διακριβώθηκε ότι ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συνεννοούνται, κατευθύνουν και παρέχουν οδηγίες σε μάρτυρες εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και μέλη της οργάνωσης, ώστε να ανασκευάσουν – μεταβάλλουν τις μαρτυρίες τους.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, της εκβίασης από κοινού με σκοπό την προσπόριση, εκ μέρους των δραστών, στον εαυτό τους ή σε άλλον, παράνομου περιουσιακού οφέλους, με τη χρήση απειλών, ενωμένων με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε υπόθαλψη εγκληματία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Συμπλοκή κρατουμένων σημειώθηκε σήμερα (7/3) το απόγευμα στο Ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, με έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκε επίσης ελαφρά ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

Έχουν επιληφθεί όλες οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές ενώ το συμβάν ερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση