Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη που κάναμε το 2015

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 22:40 Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη που κάναμε το 2015

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει μοιραία.

Σε φοιτητές του ιδρύματος Sciences Po στο Παρίσι σε σεμινάριο για τα αποτελέσματα της ελληνικής κρίσης μίλησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  

Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι η συζητηση θα ανοίξει ξανά μοιραία αφού δεν μπορεί η βόρεια Ευρώπη να απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια ενώ ο Νότος μόνιμα υψηλά. «Το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και θεωρώ βέβαιο ότι θα επανέλθουμε μακροπρόθεσμα στο θέμα», σημείωσε.

«Το να έχουν τα μικρά κράτη της Ευρωζώνης μεγάλο χρέος και υψηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμο για την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό θα επανέλθουμε στην συζήτηση για το χρέος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών

Οσον αφορά την υψηλή φορολόγηση απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως  η κυβέρνηση έπρεπε να αντεπεξέλθει σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή και γι' αυτό αυξήθηκε η φορολογία.

Για τα πλεονάσματα επανήρθε σε προηγούμενες τοποθετήσεις του λέγοντας ότι «προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία, διανέμοντας το περίσσευμα και στη μείωση των φόρων αλλά και στην αναδόμηση του κοινωνικού κράτους»

Σχετικά αναφερόμενος δε στη ΝΔ είπε πως αν ακολουθούνταν η λογική της  για μείωση φόρων και μόνο θα υπήρχαν κοινωνικές συνέπειες μετά από πολλά χρόνια κρίσης.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση το 2015 είπε πως  η κυβέρνηση συνθηκολόγησε και δέχθηκε έναν συμβιβασμό.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η κρίση το καλοκαίρι του 2015 προήλθε από κακή εκτίμηση της κατάστασης.

«Είμαστε λιγότερο δυνατοί από όσο νομίζαμε» είπε συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά πίστευε ότι μπορούσε να πιέσει με την απειλή εξόδου από το ευρώ ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας.

Παραδέχθηκε δε για την περίοδο που ακολούθησε πως υπερεκτιμήθηκε η δύναμη που είχε το κράτος να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής τα οποία έφεραν τη χώρα στην κατάσταση της κρίσης

"Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ δυσκολότερο από όσο νομίζαμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς καθώς τα οργανωμένα συμφέροντα είχαν πολλά περισσότερα μέσα για να μπορούν να διαφεύγουν" είπε.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση