Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγματική αναθεώρηση: Πράξη δεύτερη σε κλίμα σκληρής πόλωσης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019 09:40 Συνταγματική αναθεώρηση: Πράξη δεύτερη σε κλίμα σκληρής πόλωσης

Σε συνθήκες βαθιάς πόλωσης ξεκινά στις 10 το πρωί στη Βουλή η δεύτερη πράξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μετά τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία των υπό αναθεώρηση άρθρων. Την σκυτάλη θα λάβει στην συνέχεια η Βουλή που θα προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές και θα ολοκληρώσει την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι για αναθεωρηθούν οι διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας πρέπει τα άρθρα που θα ψηφιστούν στην σημερινή ψηφοφορία με 151 ψήφους να λάβουν στην επόμενη Βουλή το λιγότερο 180 ψήφους. Αντίθετα όσα λάβουν σήμερα 180 ψήφους θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή 151 ψήφους.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση γίνεται μέσα σε τοξικό πολιτικά κλίμα, γεγονός που «τραυματίζει» μια διαδικασία για την οποία λόγω της σοβαρότητας απαιτούνται ευρείες συναινέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν οξύτατος ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Σε μια ομιλία με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά τις ΝΔ (και) σε ότι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σύρθηκε στη συζήτηση φοβούμενη την λαική κατακραυγή και της καταλόγισε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την μη τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Συνέδεσε δε τις εκλογές με την συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατία θα διευρυνθεί ενώ με επικράτηση της ΝΔ θα περισταλεί.

Η ΝΔ με ανακοίνωση της μίλησε για θράσος και αλαζονεία και προεξόφλησε οι Έλληνες θα τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Η αντεπίθεση της βέβαια δεν θα σταματήσει σ΄ αυτό, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή του ομιλία αναμένεται να μιλήσει εφ όλης της ύλης. Μεταξύ άλλων για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup και τις «κόκκινες» κάρτες των εταίρων, αλλά και για το θόρυβο που προκάλεσαν οι αλλαγές στο ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Σφοδρή βέβαια θα είναι και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει όμως το «κλειδί» στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές.

Και αυτό διότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που ουσιαστικά θα τροποποιήσει το περιεχόμενο των άρθρων παρά την επιχειρηματολογία του Μαξίμου ότι η κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση άρθρων καθορίζεται από τη σημερινή πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει εξάλλου να μένουν εκτός τροποποίησης διατάξεις που είχε κάνει σημαία όπως για παράδειγμα η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους. Η διάταξη έλαβε μόλις 153 ψήφους στην ψηφοφορία του περασμένου Φεβρουαρίου, καταψηφίστηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ενώ «παρών» είχαν δηλώσει οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις αλλά και η Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ).

Χαμένη μάχη είναι επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ και το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε μακρόσυρτες διαδικασίες έξι μηνών με τον λαό να δίνει τελικά την λύση στην περίπτωση που οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες εντός Βουλής απέβαιναν άκαρπες. Το άρθρο καταψηφίστηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές (Νίκος Φίλης, Νίκος Κοτζιάς, Σταύρος Κοντονής, Νίνα Κασιμάτη και Φωτεινή Βάκη), ενώ όπως φαίνεται θα αλλάξει με βάση τους σχεδιασμούς της ΝΔ.

Πληροφορίες που ήθελαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζουν το συγκεκριμένο άρθρο στην σημερινή ψηφοφορία ώστε να απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Εκτός αναθεώρησης φαίνεται ότι μένει και η κατοχύρωση του πολιτικού όρκου την οποία καταψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα και δήλωσε «παρών» η Έλενα Κουντουρά.

Κατά τα λοιπά βέβαιη είναι η αλλαγή του άρθρου περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

Αντίθετα το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ψηφίστηκε μόνο από βουλευτές της ΝΔ και λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε μόνο 93 ψήφους και κατά συνέπεια μένει εκτός δεύτερου γύρου.

Η συγκεκριμένη διάταξη είναι κομβική για το στρατόπεδο της ΝΔ για αυτό υπάρχουν σκέψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός να μην πάει σε ψηφοφορία στην νέα Βουλή ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η συνταγματική αναθεώρηση.

thetoc.gr