Το παιχνίδι των πιέσεων & οι απειλές για μονομερείς ενέργειες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 09:00 Το παιχνίδι των πιέσεων & οι απειλές για μονομερείς ενέργειες

Απόφαση για μονομερή ενέργεια ή κίνηση τακτικής; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που χρίζει απάντησης από χθες το μεσημέρι οπότε και το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία αύριο στη Βουλή.

Η ανακοίνωση, έδωσε μια πρώτης τάξεως αφορμή για να γίνει το σχετικό «τζαρτζάρισμα»: η κυβέρνηση έκανε μια κίνηση στην κατεύθυνση του να υπενθυμίσει ότι η χώρα έχει ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και δεν χρειάζεται την έγκριση των θεσμών για να καταθέσει ένα νομοσχέδιο.

Από την άλλη, και η πλευρά των Ευρωπαίων δεν έκρυψε ότι μια μονομερής ενέργεια μπορεί να οδηγήσει στο μπλοκάρισμα του ποσού του ενός δις. ευρώ από το Eurogroup και ταυτόχρονα να στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές κυρίως σε ότι αφορά την πίστη της κυβέρνησης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Μετά την διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, επικράτησε ένα μπαράζ ανεπίσημων τοποθετήσεων τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Πρακτικά, η Αθήνα δεν χρησιμοποιεί την έννοια της μονομερούς ενέργειας (δεν την αποκλείει βέβαια) ενώ τονίζει ότι η δημοσίευση της πρόθεσης να κατατεθεί αύριο το νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι από την άλλη πλευρά, έδειξαν και αυτοί να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά δεν έκρυψαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική απόσταση ακόμη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν θα ζητούσε κάποιος μια πρόβλεψη και από τις δύο πλευρές για το αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, οι πιθανότητες που θα έδιναν ενδεχομένως να ξεπερνούσαν και το 50%. Διότι σε ένα πράγμα φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές: Ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή τη στιγμή να υπάρξει διαφωνία καθώς αυτό θα επαναφέρει την Ελλάδα στο «κάδρο» σε μια συγκυρία όπου τα θέματα πρώτης γραμμής είναι άλλα: Brexit και ευρωεκλογές. Αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές κάτι που το εκμεταλλεύονται προκειμένου να «πλασαριστούν» όσο το δυνατόν καλύτερα στο τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Οι επαφές και οι τηλεδιασκέψεις θα είναι συνεχείς και τα επόμενα 24ωρα ενώ θα συνεχιστούν προφανώς και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποσαφήνισε το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου ωστόσο, όλα δείχνουν ότι δεν θα ακολουθηθεί διαδικασία επείγοντος ή κατεπείγοντος. Έτσι, θα υπάρχει χρόνος και μετά το EWG της 5ης Απριλίου για «προσαρμογές» επί του …πιεστηρίου. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει ξεκάθαρα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προ εβδομάδων με τις ελληνικές τράπεζες ή αν θα ενσωματώσει και κάποιες από τις απαιτήσεις των θεσμών ώστε να αφήσει να φανούν δείγματα καλής θέλησης.

Επι του πρακτέου: η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής ένα νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Οι θεσμοί θέλουν να μην ενταχθεί καθόλου το σκέλος των επιχειρηματικών δανείων και να γίνουν πιο «στενά» τα όρια για τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό σημαίνει πρακτικά και «μικρότερη περίμετρος» της νέας ρύθμισης. Από την άλλη, ζητούν (και ενδεχομένως σε αυτό να ικανοποιηθεί το αίτημά τους) να μπορούν να ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα τα δάνεια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και όχι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπως ήθελε η ελληνική πλευρά με βάση το αρχικό σχέδιο. 

Στο θέμα της α' κατοικίας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φτάσει σε μια συμφωνία και με τις τράπεζες για το διάδοχο σχήμα του νόμου για την προστασία της Α' κατοικίας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και η διαβούλευση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι (σ.σ. μηχανισμοί) εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα, ανεξάρτητα το αν μια χώρα είναι σε πρόγραμμα ή όχι. Στο σχέδιο που θα έρθει τις επόμενες ημέρες λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις που διατυπώνουν οι εποπτικοί μηχανισμοί του τραπεζικού συστήματος. Στα κεντρικά σημεία θα υπάρχει συμφωνία. Σε κάποια δευτερεύοντα μπορεί να υπάρξουν και μικροδιαφορές, αλλά αυτά δεν είναι ικανά να αποτρέψουν τη νομοθετική πρωτοβουλία».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση