Γιώργος: "Νίκη της δημοκρατίας ένα δημοψήφισμα"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 10:06 Γιώργος: "Νίκη της δημοκρατίας ένα δημοψήφισμα"
Υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος που θα κυρώνει μια συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές, τάσσεται εκ νέου ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
Επανέρχεται στην πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι μέσω αυτού “οι Έλληνες θα αναγνώριζαν την πραγματικότητα και θα αναλάμβαναν την ευθύνη τους”.
Με δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι “ένα δημοψήφισμα θα έκανε την ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει και να συναινέσει στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα δεν έδειξε καμία τέτοια συναίνεση”.
 
Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σημειώνει ακόμη πως με μια τέτοια κίνηση θα έμπαινε οριστικό τέλος σε κάθε συζήτηση περί Grexit. Δεν παραλείπει μάλιστα να εξηγήσει πως η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα, καθώς έδωσε πολλές υποσχέσεις στην προεκλογική περίοδο και θα χρειαζόταν νέα εντολή για να εφαρμόσει μια συμφωνία με τους δανειστές.
 
Θα χαιρέτιζα ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση βρει το θάρρος να πει στο λαό να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με την Ευρώπη”, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: “Εάν έχει προετοιμαστεί σωστά και υποστηριχτεί και από τους εταίρους μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν μια νίκη για τη δημοκρατία και θα έδινε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία”.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που μίλησε ο κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα ήταν το φθινόπωρο του 2011, όπου μετά τα γεγονότα των Κανών και την αντίδραση των Ευρωπαίων, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.  
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση