Με "Πρέσπες" και σκανδαλολογία στο δρόμο για τις εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 22:06 Με "Πρέσπες" και σκανδαλολογία στο δρόμο για τις εκλογές

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φανερώνουν τα «όπλα» τους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στις 26 Μαΐου. Οι πληγές που άνοιξαν με την Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την στάση των ψηφοφόρων κυρίως εκείνων της Βορείου Ελλάδος. Το Μαξίμου επιχειρεί να ανατρέψει το σε βάρος του πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Μακεδονία χωρίς ωστόσο να έχουν αποδώσει καρπούς οι μέχρι τώρα προσπάθειες. 

Ακόμα και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε με έντονη καχυποψία και διαμαρτυρίες από εκπροσώπους των επιχειρήσεων οι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προώθηση των Μακεδονικών προϊόντων.  Παράλληλα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στα Σκόπια αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Οργώνει την Μακεδονία ο Μητσοτάκης  

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την κυβέρνηση στην Βόρεια Ελλάδα, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέπτεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς αντιμετωπίζοντας ένα διαφορετικό κλίμα σε σχέση με εκείνο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας την ορθή στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα δεσμεύτηκε καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την διασφάλιση των μακεδονικών προϊόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιοδεύει το Σάββατο στις Σέρρες, σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό για τη ΝΔ καθώς αποτελεί το «κάστρο» των «Καραμανλήδων» ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην Βέροια. Η Περαιώς με τον αέρα των δημοσκοπήσεων και τις χαμηλές πτήσεις των ποσοστών της κυβέρνησης στην Βόρεια Ελλάδα, θα συνεχίσει να ποντάρει επικοινωνιακά πάνω σε αυτό το εθνικό ζήτημα με στόχο να διευρύνει την εκλογική της βάση και να αυξήσει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύγκρουση για το ηθικό πλεονέκτημα 

Η κυβέρνηση βλέποντας πως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης την σκανδαλολογία με στόχο να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η επαναφορά του ζητήματος των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μία υπόθεση που είχε μπει στο αρχείο, ενώ και η εξεταστική επιτροπή που διενεργήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, δείχνει την προσπάθεια του Μαξίμου να φέρει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα γήπεδο που θεωρεί πως είναι προνομιακό για την κυβέρνηση. 

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης για τη «Novartis». Ένα ακόμη ζήτημα πάνω στο οποίο είχε ποντάρει πολλά το Μαξίμου, στοχοποιώντας πολιτικά πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς, ωστόσο μέχρι στιγμής οι προσδοκίες που υπήρχαν έχουν πέσει στο κενό. Το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως με την σκανδαλολογία μπορεί να πληγούν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού, να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να αναδείξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. 

ΝΔ: Το ανήθικο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ 

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το τελευταίο του χαρτί πριν από την εκλογική του ήττα, τονίζοντας πως το κλίμα της σκανδαλολογίας δεν έχει αντίκρισμα πλέον στην κοινωνία η οποία έχει γυρίσει την πλάτη της στην κυβέρνηση. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό τα στελέχη της ΝΔ για την στρατηγική της λάσπης εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο.  Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν ότι όλες οι υποθέσεις που αποφάσισε να ανοίξει η κυβέρνηση έπεσαν στον κενό, χαρακτηρίζουν την υπόθεση της Novartisως την «μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και κάνουν λόγο για το «ανήθικο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ».

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση