Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα οσα εγιναν στην πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στη Β. Μακεδονία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 22:28 Όλα οσα εγιναν στην πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στη Β. Μακεδονία

Μηνύματα φιλίας και οικονομικών ευκαιριών έστειλαν οι ηγέτες των δύο χωρών, εν μέσω selfies, εναγκαλισμών και εξαγγελιών

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία τα είχε όλα: αυθόρμητες selfies, συμβολικές επισκέψεις, διάπλατα χαμόγελα, όρκους φιλίας και σωρεία εξαγγελιών για οικονομικές ευκαιρίες και προσοδοφόρες συνεργασίες.

Με την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία, ο Ζόραν Ζάεφ αιφνιδίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς τον υποδέχτηκε στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια λίγο πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους με μια...selfie. Ο Αλέξης Τσίπρας τον “οδήγησε” στη συνέχεια προς την πλευρά των ελλήνων δημοσιογράφων, ενώ η οικειότητα των δύο ηγετών δεν κρύφτηκε ούτε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο γραφείο του Ζάεφ, όπου εκμυστηρεύτηκαν ότι μοιράζονται γονεϊκές ανησυχίες και οικογενειακά μυστικά.

Κι αν ο Ζάεφ ήθελε να πάρει την πρωτιά από τον "φίλο" του Αλέξη για το πιο γρήγορο post στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σίγουρα κέρδισε σε... ποσότητα, καθώς το twitter του πήρε φωτιά από τις αναρτήσεις.

Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε κι αυτή με τη σειρά της να τραβήξει τα φωτογραφικά φλας και το ενδιαφέρον με μια κομψή εμφάνιση αλλά και την επίσκεψή της στον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Η Περιστέρα Μπαζιάνα άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού.

Βαθιά” φιλία με οικονομικές ευκαιρίες

Ο σφιχτός εναγκαλισμός των δύο ανδρών μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, καθώς και η επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να εμφανιστεί στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ χωρίς γραβάτα, όπως ακριβώς ο “φίλος του ο Αλέξης” ήταν δύο εικόνες που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. “Σήμερα ξεκινάμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και μια βαθιά φιλία όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων μας αλλά και μεταξύ των λαών μας”, δήλωσε λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιστορική μέρα χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός την επίσκεψή του, ξεχωριστή ο Ζόραν Ζάεφ και οι δύο έσπευσαν να αναλύσουν στις ομιλίες τους τις ευκαιρίες που ανοίγονται μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες που συνάφθηκαν και παράλληλα έστειλε πολλαπλά μηνύματα εντός κι εκτός της χώρας.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό, καιρό τριών δεκαετιών, και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας -όπως και ο κ. Ζάεφ- ότι η Συμφωνία που έχει κυρωθεί στα κυρίαρχα Κοινοβούλια δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν, διότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των λαών τους και αυτό θα γίνει αντιληπτό και θα πείσει και όσους καλοπροαίρετους πολίτες διατηρούν αμφιβολίες απέναντί της.

Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και στη γειτονική χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με μεγάλες προοπτικές, ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε σταθερά θεμέλια». Αυτά, είπε, περιέχουν το απαραίτητο υλικό: τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα - το κοινό όραμα - για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στο χρόνο», υπογράμμισε, «πρέπει τώρα να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, για τα Βαλκάνια συνολικά και την Ευρώπη."Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη", τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τη ρήση του πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

Αντίστοιχα και ο κ. Ζάεφ στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια, είπε ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

“Κυρίως πιάτο” η οικονομία

Άλλωστε το ανέφερε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι το κύριο "πιάτο" στη σημερινή πρώτη συνάντηση τους είναι η οικονομία. Επισήμανε ότι η κυβερνητική αποστολή συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή σχεδόν πάνω από 140 επιχειρηματιών που θα συμμετέχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ. Συστήνεται η Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία και προχωρούν στην υιοθέτηση ενός συμβατικού πλαισίου οικονομικών σχέσεων -π.χ. για την προστασία επενδύσεων ή την αποφυγή διπλής φορολογίας- που ήταν σημαντικό εμπόδιο στο παρελθόν. Συζήτησαν επίσης για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα.

Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου (μετά από αυτή στις Πρέσπες) η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικά ότι πέρα από το ΑΣΣ υπάρχει και έναν συμβούλιο που θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μια ειδικότερη επιτροπή μεταξύ των Υπουργείων Οικονομίας που θα συντρέχει τις επιχειρηματικές προσπάθειες.

Παλάλληλα, ανακοινώθηκε και η ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες καθώς και την οικοδόμηση συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. 

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας στην προσπάθεια της να προχωρήσεις στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε. Εμείς θα στηρίξουμε την ενταξιακή σας πορεία», είπε.

thetoc.gr