"Πράσινο φως" από την Κομισιόν για τη δόση του 1 δισ. προς την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 15:07 "Πράσινο φως" από την Κομισιόν για τη δόση του 1 δισ. προς την Ελλάδα

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή του Eurogroup την Παρασκευή, θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας και θα διευκολύνει τη χώρα να δανείζεται με ευνοϊκότερα επιτόκια όταν επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή της μεταρρύθμισης που διευκολύνει την ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες (σ.σ. το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας), κίνηση που αναμένεται να μειώσει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των Ελληνικών τραπεζών. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, «η Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων από τη δημοσίευση της έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση