Τα γαλάζια αγκάθια και οι ισορροπίες Κυριάκου στο δρόμο προς τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 11:18 Τα γαλάζια αγκάθια και οι ισορροπίες Κυριάκου στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα σε όλες τις «γαλάζιες» συνιστώσες.

Οι «50 αποχρώσεις του γαλάζιου» που έχουν συγκεντρωθεί στη ΝΔ με στόχο την επάνοδο του κόμματος στην εξουσία προκαλούν ορισμένες παρενέργειες στη συνοχή της κεντροδεξιάς παράταξης. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που την φέρνει σε αρκετές περιπτώσεις για έχει διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα σε όλες τις «γαλάζιες» συνιστώσες. Ένα εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο αν κρίνει κανείς πως μέσα στο κόμμα του υπάρχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί με ισχυρά ερείσματα στην βάση της ΝΔ και ένας πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Η δεξιά στροφή που επιχείρησε να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσε την αντίδραση στελεχών που τάσσονται υπέρ της κεντροδεξιάς γραμμής. Η αρχή έγινε με την κόντρα του Νίκου Δένδια με τον Άδωνη Γεωργιάδη που επιχειρούν να δημιουργήσουν δύο διαφορετικούς πόλους στο εσωτερικό της ΝΔ. Η αντιπαράθεση πήρε δημόσιες διαστάσεις και χρειάστηκε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δύο πρώην υπουργοί άλλαξαν άποψη για την γνώμη που έχει ο ένας για τον άλλον.

Η επιλογή των προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο προκάλεσε αρκετές ενστάσεις αλλά και γκρίνιες από όσους «κόπηκαν». Η Πειραιώς «φωτογράφισε» ως υπεύθυνο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον πρώην πρόεδρο να απαντά πως την ευθύνη της κατάρτισης του ψηφοδελτίου την έχει αποκλειστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας την δυσφορία του για τις διαρροές που υπήρξαν. Επίσης η αναφορά του επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου ότι «η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι μέσα στη ΝΔ» άναψε νέες «φωτιές», καθώς φέρεται να έβαλε στο κάδρο τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη. 

Ο πήχης του αποτελέσματος στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο που έφερε αναταραχή στην στρατηγική της ΝΔ. Η άποψη που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος πως θα ήταν θρίαμβος μια διαφορά πάνω από 3,5%, όπως ακριβώς είχε υποστηρίξει και ο Αλέξης Τσίπρας στις προηγούμενες ευρωεκλογές ενόχλησε αρκετά στελέχη του κόμματος.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της Έλλης Στάη «OpenMind» είπε με νόημα πως «πήχη βάζουν οι άλτες» κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την συζήτηση που είχε ανοίξει στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχεδόν σε όλη την χώρα είναι τα γαλάζια «αντάρτικα» που έχουν στηθεί σε δήμους και περιφέρειες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου. Ένα ζήτημα που δεν περνά απαρατήρητο από την Πειραιώς καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποκλείεται να δούμε να συγκρούονται στον δεύτερο γύρο στελέχη που προέρχονται από την ΝΔ.

Όπως στον δήμο Θεσσαλονίκης με τον εκλεκτό της Πειραιώς Νίκο Ταχιάο να είναι απέναντι με τον πρώην βουλευτή Γιώργο Ορφανό, αλλά και στην περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη που είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ αλλά τώρα το χρίσμα πήρε ο Παναγιώτης Νίκας. Τα γαλάζια «αντάρτικα» ήταν ένα πρόβλημα που παραδοσιακά αντιμετώπιζε η ΝΔ και δεν δημιουργήθηκε επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο είναι ένας παράγοντας που θα παίξει τον δικό του ρόλο το βράδυ των εκλογών. 

Όλα τα παραπάνω πάντως δεν στοιχίζουν προς το παρόν στη ΝΔ καθώς εκείνο που μετρά είναι η κοινή γραμμή που υπάρχει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε μετά από πολλές εκλογικές αναμετρήσεις η συσπείρωση του κόμματος είναι τόσο υψηλή που αγγίζει το 85% ενώ υπάρχει και εισροή ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.     

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση