Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περίεργη υπόθεση με απόπειρα εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 19:57 Περίεργη υπόθεση με απόπειρα εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων, φερόμενοι ως εκπρόσωποι γαλλικών υπεραγορών προσπάθησαν να εξαπατήσουν ελληνικές επιχειρήσεις

Απόπειρες εξαπάτησης σε βάρος ελληνικών επιχειρήσεων, από άτομα ή εταιρείες φερόμενες ως μεγάλες γαλλικές υπεραγορές, διαπίστωσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Παρισίων.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα: Κατά το τελευταίο διάστημα έχουν παρουσιαστεί στη γαλλική αγορά κρούσματα απόπειρας απάτης εις βάρος ελληνικών επιχειρήσεων αναφορικά με ενδιαφέρον που φέρεται να εκδηλώνεται συνήθως από γαλλικές υπεραγορές super-market για εισαγωγές από την Ελλάδα (fishing), είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε απευθείας προς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των ελληνικών εταιρειών.

Κατά κανόνα, η φερόμενη ως ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι υπαρκτή, αποτελεί μέλος μεγάλου ομίλου υπεραγορών, με επωνυμία διαφορετική από αυτή του ομίλου, ενώ δίδονται τα πραγματικά οικονομικά της στοιχεία (ΑΦΜ, έδρα της εταιρείας, ενδοκοινοτικός ΦΠΑ και συχνά οι δημοσιευμένοι οικονομικοί της ισολογισμοί). Την ηλεκτρονική επιστολή συχνά φαίνεται να υπογράφει ο γενικός διευθυντής της γαλλικής εταιρείας ή κάποιο άλλο στέλεχος, συνήθως υπαρκτό. Η παραποίηση των στοιχείων που δίδονται αφορά στα στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή τηλέφωνα (δίδεται κινητό τηλέφωνο χωρίς να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για κινητό, καθώς και σταθερά τηλέφωνα που δεν ανήκουν στην εταιρεία), καθώς και e-mail της εταιρείας, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν αληθοφανές όνομα χώρου (domain name) (π.χ. "@service-lidl.com" αντί του "@lidl.fr" ή διαφορετική κατάληξη λ.χ. για την εταιρεία UNIVERDIS SA "@univerdis.eu" σε αντιδιαστολή με το πραγματικό της εταιρείας "@univerdis.fr").

Όπως διαπιστώθηκε, κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί οι επωνυμίες: SODES DISTRIBUTION, SUD VENDEE DISTRIBUTION, KAMELIA, CASTELDIS, SAUMUR DISTRIBUTION, SCA NORMANDE, SAS ATTINDIS, VEZERE DISTRIBUTION, οι περισσότερες εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές υπεραγορές.

Επισημαίνεται ότι, επί του παρόντος, διαπιστώθηκαν επανειλημμένες απόπειρες εξαπάτησης από άτομα φερόμενα ως εκπρόσωποι της εταιρείας LIDL Γαλλίας.

Ως εκ τούτου κρίνεται ότι χρήσιμο θα ήταν η εξαγωγική παραγωγική εταιρεία να επικοινωνεί απευθείας με τηλέφωνα επικοινωνίας που είτε αποστέλλουν τα γραφεία ΟΕΥ (και όχι ενδεχομένως με τα στοιχεία που αναγράφονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα του φερόμενου ως εκπροσώπου της εταιρείας) είτε αποκτούνται από άλλη έγκυρη πηγή, ώστε να εξακριβώνεται το πραγματικό ενδιαφέρον της εκάστοτε εταιρείας. Στις περιπτώσεις που εγείρονται αμφιβολίες για την εγκυρότητα του εκδηλωθέντος ενδιαφέροντος, οι εταιρείες μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή του γραφείου μας.

Σε κάθε περίπτωση και ενόψει συνεργασιών με εταιρίες, με τις οποίες δεν έχει υπάρξει προηγούμενη συνεργασία, κρίνεται σκόπιμο όπως:

• διασφαλίζεται ότι κάθε επικοινωνία προέρχεται όντως από την εταιρεία που φέρεται να κάνει την παραγγελία. 'Έτσι, σε περίπτωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας να έχει το ίδιο domain name με την ιστοσελίδα της εταιρείας και να έχει προηγουμένως επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον απευθείας μέσω των τηλεφώνων της εταιρίας (αποκτημένων από ανεξάρτητη πηγή και όχι απαραίτητα από τα τηλέφωνα που τυχόν αναγράφονται σε e-mail κ.α)

• στην επικοινωνία με την εταιρεία θα πρέπει να διευκρινίζονται οι όροι αποστολής και ο τόπος παράδοσης των προϊόντων (απευθείας σε πραγματική διεύθυνση της εταιρίας).

• Τέλος σκόπιμο είναι, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε εταιρίας, να ζητείται προκαταβολή προ της αποστολής των προϊόντων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ