Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 21:48 Τσίπρας: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με τις εκλογές σχολίασε ότι: "Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις κάλπες"

Φρένο στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να σκέφτεται να προκηρύξει ταυτόχρονα τις εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νέο πακέτο παροχών προεκλογικά. Όσον αφορά την σκανδαλολογία υποστήριξε πως είναι άλλο τα «σκάνδαλα και άλλο η Πετσιτιάδα». Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1  χαρακτήρισε τον εαυτό του «τυχερό» που του δόθηκε η ευκαιρία για να λύση το Σκοπιανό τονίζοντας πως δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος. Υποστήριξε επίσης πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο καταλύτης για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. 

Εκλογές το φθινόπωρο του 2019 

«Στόχος η νίκη στις ευρωεκλογές και η μικρή ήττα» είπε ο πρωθυπουργός ενώ παράλληλα επιχείρησε να σταματήσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.  Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω τις κάλπες. Οι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας και δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχω δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδοικητικές»

 Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας πως η κυβέρνηση του πέτυχε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. «Δεν σκέφτηκα το πολιτικό κόστος, το ίδιο έπραξα το 2015 με τον δύσκολο συμβιβασμό που έγινε και έχασα την μισή κοινοβουλευτική μου ομάδα και τώρα που μου δόθηκε η δυνατότητα να λύσω ένα τέτοιο ζήτημα μετά από 30 χρόνια θα έβαζα πάνω το εθνικό συμφέρον. Ήμουν τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία. Όλα αυτά τα χρόνια κανείς από εμάς δεν μιλούσαμε για ΠΓΔΜ μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς ήταν μια ψευδαίσθηση. Δεν δώσαμε πήραμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Άλλο τα σκάνδαλα και άλλο η «Πετσιτιάδα» 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διαχωρίσει την υπόθεση της Novartisμε εκείνη του Μανώλη Πετσίτη.  «Κονταροχτυπιόμαστε σκάνδαλα και σκανδαλολογία και πετσιτολογία. Πετσίτης για πάσα  νόσο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα με τον πρώην συνεργάτη του Νίκου Παππά και πρόσθεσε «φανταστικό πρόσωπο δεν είναι, το σκάνδαλο όμως ποιο είναι;  Η υπόθεση αυτή έχει βγεί από φιλικά έντυπα της ΝΔ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να δουν λογαριασμούς να δουν ως ζούμε. Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που αφορά δημόσιο χρήμα να μας το πούνε. 

Novartis: Από τη σκευωρία στην παραγραφή

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartisυποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα θεσμικά. «Το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό. Είναι σκευωρία τα όσα αναφέρονται στην δικογραφία ότι η Novartisεξασφάλιζε καλές τιμές παρά την κρίση στην χώρα μας. Είναι σκευωρία ότι η εταιρεία είχε εσωτερική πληροφόρηση ότι τους πληροφόρησαν για τα ομόλογα και για psiμε αποτέλεσμα να μην χάσουν χρήματα από τα ομόλογα; Από μόνο του το γεγονός ότι κάποιες υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο δεν σημαίνει σκευωρία, καθώς η υπόθεση διερευνήθηκε από τη δικαιοσύνη». Όσον αφορά για την εμπλοκή του ονόματος του Παναγιώτη Πικραμμένου στην υπόθεση ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός για μικρό χρονικό διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «Ο Βενιζέλος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη στον Πικραμμένο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που έφτιαξε».  Παράλληλα κατηγόρησε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει παραγραφή ενώ έκανε αναφορά και στο ειδικό δικαστήριο της κυβένρησης Παπανδρέου το 1989 «Ο Παπανδρέου και η μισή κυβέρνηση πήγε στο ειδικό δικαστήριο με δύο μάρτυρες και όχι με χιλιάδες σελιάδες δικογραφίας. Εμείς δεν στήσαμε κανένα ειδικό δικαστήριο. Η αντιπολίτευση από την σκευωρία πέρασε στην παραγραφή. 

Δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο 

Βέβαιος πως δεν πρόκειται από το 2020 να μειωθεί το αφορολόγητο δήλωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως δεν έγιναν περικοπές ούτε στις συντάξεις το 2019 «Ούτε λόγος για την μείωση του αφορολογήτου. Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε χαμηλό ιστορικό στο ομόλογο δεκαετές, έχουμε ρευστότητα, το ΔΝΤ ουσιαστικά αποχωρεί έχουμε υπεραπόδωση στα πλεονάσματα». Παράλληλα προανήγγειλε νέο πακέτο παροχών που δοθεί προεκλογικά. «Μετά την επίσκεψη μου στην Κίνα θα καλέσω το οικονομικό επιτελείο και θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα χωρίς να ξεφύγουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Όλες οι επιλογές μας  έγιναν με σχέδιο. Δεν θα προχωρήσουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Δεν θα δώσουμε ως προεκλογικό αντίδωρο αλλά ως μόνιμα μέτρα. Όσο η χώρα κινείται σε σταθερή χρονιά πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης»

πηγή: thetoc.gr