Ξεκίνησε το "παζάρι" για το αφορολόγητο - Τι λένε οι Θεσμοί

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 15:47 Ξεκίνησε το "παζάρι" για το αφορολόγητο - Τι λένε οι Θεσμοί

Διατήρηση του αφορολογήτου προϋποθέτει ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 1,9 δις. ευρώ.

Δύο ημέρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί  με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αφήνει και αυτός ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου στο ύψος της, θέτοντας βέβαια ως προϋπόθεση να «βγαίνουν τα νούμερα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, υποστηρίζει ότι: «η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε. Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι αμέσως μετά το Πάσχα και με δεδομένη την υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για να καταθέσει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι και το 2023, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι «ασκήσεις επί χάρτου». Διατήρηση του αφορολογήτου προϋποθέτει ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 1,9 δις. ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων, μπορεί να εξευρεθεί με την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για την επόμενη χρονιά.

Η πρώτη ελάφρυνση αφορά στη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και η δεύτερη στην αλλαγή (προς το ευνοϊκότερο) της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση αυτών των δύο παροχών, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα φορολογικό όφελος για όσους έχουν εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ. Αντίθετα, η ενεργοποίηση τους σημαίνει ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 600-1000 ευρώ για τους έχοντες υψηλό ατομικό εισόδημα άνω των 40-50.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ακόμη και αν καταργηθούν αυτές οι δύο ελαφρύνσεις, και πάλι θα μένει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει.

Άλλωστε, για το 2020, έχει ήδη δρομολογήσει συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις με υψηλό δημοσιονομικό κόστος το οποίο πρέπει να προσμετρηθεί στον συνολικό λογαριασμό. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων (και στο σκέλος των διανεμόμενων κερδών και στο σκέλος των αδιανέμητων κερδών) και η  δεύτερη με την 2η φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ η οποία έχει ήδη εξαγγελθεί για το 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2020 πόσο μάλλον όταν υπάρχει ακόμη ένας αστάθμητος και πολύ σοβαρός παράγοντας: οι αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες από μόνες τους μπορούν να εξελιχθούν σε δημοσιονομική βόμβα.

Αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν (και να μπορούν να χρηματοδοτηθούν) πρόσθετες ελαφρύνσεις χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήητηση ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5%, είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση