Κοινή δήλωση Κομισιόν-ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Δουλεύουμε σκληρά για να υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 11 Μαΐου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 19:07 Κοινή δήλωση Κομισιόν-ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Δουλεύουμε σκληρά για να υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 11 Μαΐου
- Οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει οικονομική σταθερότητα
- Παράλληλα, επισημαίνουν στην κοινή δήλωση πως συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά με τις διαπραγματεύσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα
- Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
- Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμισεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό
 
Χαρακτηριστικό των καταιγιστικών εξελίξεων είναι η κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι Θεσμοί, δηλαδή Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ για την Ελλάδα όπου επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα αναφέρουν :

Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος στις 11 Μαΐου.

Πριν από αυτή την κοινή δήλωση είχε προηγηθεί η κοινή δήλωση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Στην κοινή τους δήλωση καταγράφεται η πρόοδος πως έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση