Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με όπλο το πλεόνασμα του 2018 η συζήτηση για τις νέες παροχές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 10:16 Με όπλο το πλεόνασμα του 2018 η συζήτηση για τις νέες παροχές

Ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για τη χρήση του 2018 –ανακοινώνεται αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.

Ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για τη χρήση του 2018 –ανακοινώνεται αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat- και μια ακόμη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας –αυτή τη φορά από τον οίκο S&P- περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να καθίσει με περισσότερα επιχειρήματα στο τραπέζι με τους θεσμούς.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, θα καταφθάσουν στις αρχές Μαίου στην Αθήνα για να προετοιμάσουν την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ωστόσο είναι πλέον δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα για την κυβέρνηση η οποία αναζητεί με κάθε τρόπο πηγή για να χρηματοδοτήσει ευνοϊκά μέτρα ενόψει των εκλογών. Άλλωστε, την πρόθεση αυτή την αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Προφανώς, το όποιο υπερπλεόνασμα του 2018 δεν μπορεί να διανεμηθεί παρά μόνο αν λογιστεί ως δαπάνη του 2019. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέλει να αποκτήσει το επιχείρημα ότι όπως τα κατάφερε το 2018 να κάνει παροχές και ταυτόχρονα να παράξει υπερπλεόνασμα της τάξεως του 4%, έτσι θα μπορέσει να τα καταφέρει και φέτος. 

Αυτό είναι ένα επιχείρημα που ενδεχομένως να μπορεί να στηρίξει την ανακοίνωση ενός μέτρου ελάφρυνσης μετά το Πάσχα χωρίς να δημιουργηθεί η εικόνα στις ξένες αγορές ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει λόγω των επικείμενων εκλογών. Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται ήδη στο οικονομικό επιτελείο –άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σύσκεψη για το θέμα των παροχών μετά το Πάσχα- ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας και ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση όπου ο συντελεστής του 24% έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

O οίκος Standard and Poors, βαθμολογεί αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα με Β+ έχοντας χαρακτηρίσει τις προοπτικές ως θετικές. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε τον Ιούλιο του 2018 και πλέον το ερώτημα είναι αν την Μεγάλη Παρασκευή θα επιβεβαιωθεί το αναμενόμενο σενάριο (δηλαδή της αναβάθμισης κατά μια βαθμίδα από το Β+ στο ΒΒ-) ή το αισιόδοξο που θα φέρει τη βαθμολογία στο ΒΒ που θα είναι και η καλύτερη για τα ελληνικά ομόλογα στη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Ο οίκος Standard and Poors έχει τα επιχειρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει στην αναβάθμιση. Έχει ολοκληρωθεί η 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έχουν πέσει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κοντά στα ιστορικά χαμηλά (σ.σ χθες η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν στο 3,3% με το ιστορικό χαμηλό να βρίσκεται στο 3,2%) ενώ προωθείται και η μερική αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ κίνηση που συμβάλλει στη βελτίωση της καμπύλης του χρέους.

Αν η αναβάθμιση από την S&P ρίξει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια ακόμη έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν από τις ευρωεκλογές. Το πιθανότερο σενάριο είναι να εκδοθεί ένα ομόλογο 5ετούς διάρκειας με το ύψος του να φτάνει στα 2-2,5 δις. ευρώ.

Φωτό: Ευρωκίνηση

πηγή: thetoc.gr