Σύσκεψη στο Μαξίμου για θετικά μέτρα και 120 δόσεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Μαΐου 2019 15:34 Σύσκεψη στο Μαξίμου για θετικά μέτρα και 120 δόσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την οριστικοποίηση του πακέτου θετικών μέτρων.

Η σύσκεψη είναι σε εξέλιξη.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθείς τη Βουλή τις επόμενες μέρες, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Αν τηρηθεί αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις δύο αναμενόμενες ρυθμίσεις. Αυτές θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη ψηφισμένη ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και πρακτικά οι οφειλέτες –πολλοί εκ των οποίων μπορεί να χρειάζεται να ανταποκριθούν και στις τρεις ρυθμίσεις- θα έρθουν αντιμέτωποι με τρία «τελεσίγραφα»:

1.       Αν δεν ενταχθείς στη ρύθμιση για το κόκκινο στεγαστικό δάνειο, πρακτικά θα κινδυνέψεις να χάσεις το σπίτι σου καθώς μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας –προγραμματίζεται για το τέλος του χρόνου- έχει τονιστεί ότι δεν θα δοθεί νέο περιθώριο. Η ένταξη στη ρύθμιση, προφανώς έχει πολλά πλεονεκτήματα, έχει όμως και υποχρεώσεις. Αν καθυστερήσουν τρεις μηνιαίες δόσεις, πρακτικά η ρύθμιση χάνεται και αναβιώνει ο κίνδυνος του πλειστηριασμού. Αυτή μάλιστα, είναι μια μακροχρόνια υποχρέωση η οποία πρέπει να τηρηθεί μέχρι και την οριστική αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου.

2.       Αν δεν ενταχθείς στη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφενός δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία αντίστοιχου μεγέθους (με τη λογική του επανυπολογισμού το συνολικό ποσό της οφειλής μπορεί να κουρευτεί ακόμη και στο ένα τρίτο με ότι φυσικά συνεπάγεται αυτό για το ύψος της μελλοντικής σύνταξης) αφετέρου μετά το κλείσιμο της ρύθμισης θα είσαι ανά πάσα στιγμή αντιμέτωπος με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Είναι πιθανό ότι μέσα στο β’ εξάμηνο του 2019 θα υπάρξει αναμόρφωση και της πάγιας ρύθμισης ώστε και αυτή να προσφέρει περισσότερες από 12 δόσεις. Ωστόσο, ποιος μπορεί να συγκρίνει τις 12 δόσεις με τις 120; Και στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όποιος δεν πληρώσει θα αποβάλλεται. Πιθανότατα θα δοθεί ένα περιθώριο απώλειας δύο ή τριών μηνιαίων δόσεων. Για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσω της ρύθμισης δεν θα υπάρχει τέτοιο θέμα καθώς το ποσό θα παρακρατείται αυτομάτως από τη μελλοντική σύνταξη.

3.       Στην εφορία το ισχυρό κίνητρο ένταξης θα είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων και οι πολλές μηνιαίες δόσεις. Το χρονικό περιθώριο ένταξης θα είναι της τάξεως των τριών μηνών. Αν χαθεί η μόνη λύση θα είναι η πάγια ρύθμιση η οποία δεν πρόκειται να διαγράφει προσαυξήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον οι οφειλέτες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Μέχρι τώρα ναι μεν τα χρέη «φούσκωναν» αλλά οι ίδιοι δεν έκαναν κάθε μήνα καταβολές σε καμία από τις τρεις κατευθύνσεις. Υπολογίζεται ότι οι μηνιαίες καταβολές και με τις τρεις ρυθμίσεις θα ξεπερνούν τα 300-400 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε πάνω από πέντε δις. ευρώ τον χρόνο χωρίς να προσμετριούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Υπάρχει τέτοια ρευστότητα στο σύστημα; 

πηγή: thetoc.gr

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση