Αντίστροφη μέτρηση για τη μομφή: "Γρίφος" πότε θα συζητηθεί

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 09:42 Αντίστροφη μέτρηση για τη μομφή: "Γρίφος" πότε θα συζητηθεί

Η Τετάρτη η πιθανότερη ημέρα για την έναρξη της τριήμερης συζήτησης. Στις 13:00 η διάσκεψη των προέδρων. Επικοινωνιακή μάχη Μαξίμου – Πειραιώς.

Ένα επικοινωνιακό μπρα ντε φερ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνηση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές της 26ηςΜαΐου. Τις επόμενες ώρες η ΝΔ θα καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη και η οποία θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση όπως έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμα το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση.  Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις και η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσουν για μερικές ημέρες την πολιτική αντιπαράθεση στη βουλή η οποία θα αλλάξει την ατζέντα κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση. Στον αντίποδα η Πειραιώς θα πιέσει προκειμένου να γίνει η συζήτηση όσο το δυνατό γρηγορότερα προκειμένου να μεταφέρει σε άλλο γήπεδο την σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση

Το Μαξίμου επιθυμεί να συντηρήσει στην επικαιρότητα το θετικό μέτρο της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που κυριακάτικα παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με την Έφη Αχτσιόγλου. 

«Δεν ξέρω αν ο κύριος Μητσοτάκης θα συνεχίσει με το ζήτημα της μορφής αλλά, αν το κάνει, θα είναι πολύ μεγάλο λάθος γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει για τα θετικά μέτρα και αντ' αυτού θα έχουμε μία αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης» είπε ο υπουργός Οικονομικών δείχνοντας τις διαθέσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Βόλο που μίλησε σε κομματική εκδήλωση προανήγγειλε την κατάθεση της πρότασης μομφής.

«Η ΝΔ και εγώ προσωπικά καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη. Την καταθέτουμε γιατί στο πρόσωπό του συνοψίζεται ο κυνισμός, τολμώ να πω η φασιστική νοοτροπία, ενός ανθρώπου που περιφρονεί εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Την Τετάρτη πιθανότατα η έναρξη της συζήτησης

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα τη πρόταση μομφής, ο πρωθυπουργός έχει έτοιμη την επιστολή προς τον πρόεδρο της βουλής με την οποία θα του ζητά την μετατροπή της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αν και αρχικά υπήρχε το σενάριο να ξεκινήσει τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική διαδικασία ωστόσο η προγραμματισμένη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Ξάνθη πολύ δύσκολα δείχνει να αλλάζει. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής η κυβέρνηση έχει διορία δύο ημερών από την στιγμή που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να αρχίσει η συζήτηση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί η διαδικασία να ξεκινήσει την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Λόγω όμως της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στην Ρουμανία θα πρέπει να αναχωρήσει από την Αθήνα την Τετάρτη το απόγευμα. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Τετάρτη στην ολομέλεια, στην συνέχεια θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής και θα επιστρέψει την Παρασκευή προκειμένου να ολοκληρωθεί με την ομιλία του η τριήμερη διαδικασία και να ξεκινήσει μετά η ψηφοφορία. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο με βάση τις τελευταίες πληροφορίες καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Στις 13:00 η διάσκεψη των προέδρων 

Μόλις κατατεθεί η πρόταση μομφής και μετατραπεί από την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων η οποία έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία της διεξαγωγής της τριήμερης συζήτησης, η οποία ουσιαστικά θα καθοριστεί από την κυβέρνηση καθώς διαθέτει και την πλειοψηφία. 

Παράλληλα στη βουλή θα κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών για τις 120 δόσεις και το οποίο θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Εντός της ημέρας η ΝΔ θα καταθέσει τη δική της τροπολογία που αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύει από την 1 Ιανουαρίου του 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως δεν θα ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο με τη ΝΔ να τον καλεί να υπερψηφίσει την επίμαχη τροπολογία.   

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση