Δείτε live την ανακοίνωση πακέτου μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 20:13 Δείτε live την ανακοίνωση πακέτου μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση των παροχών.

  Tα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

 -Βγήκαμε από τα μνημόνια. Για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβρη είχαμε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε μια νέα οικονομική πολιτική. Η οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχουμε εξασφαλίσουμε την φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε. Ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος τα χρόνια της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί ακόμη τα αποτελέσματα της θετικής αυτής πορείας. Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ηρθε η ώρα οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους.

-Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές. Όπως διευκρίνισε περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν. Ετσι: * 3,6 δισ. θα δοθεί για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό. * 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση. "Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική" είπε. 

-H εκτίμηση μου είναι ότι το πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που θα ανακοινώσουμε θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. 

-Για το 2019 υπάρχει επιπλέον χώρος 1,14 δισ. Για το 2020 διαμορφώνεται ένας χώρος επιπλέον 800 εκ. ευρώ συν την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου. Για το 2021 1 δισ. και για το 2022 2 δισ. Σε αυτόν τον χώρο που μπορεί να είναι και μεγαλύτερος ερχόμαστε να προσθέσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά. Διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο φιλοαναπτυξιακών μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης. 

-Σε ότι αφορά το 2019 το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων θετικών. Το πακέτο χωρίζεται σε δύο μέρη, αυτά που αφορούν το 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα. Και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα αλλά θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2020. Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. 

-Σε ότι αφορά το 2019 τα μέτρα αφορούν το καλάθι των νοικοκυριών, την παραγωγή, την ρευστότητα των επιχειρήσεων και τους συνταξιούχους. Εφαρμόζουμε άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, την μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%. Μέτρα με άμεση απόδοση. Τα μέτρα αυτά θα έχουν κόστος από τον Μάη 260 εκατομμύρια. Επίσης μειώνουμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ότι αφορά ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, στον συντελεστή 6%. Αυτό το μέτρο αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις. Τέλος, για το 2019 προχωρούμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους με βάση τις σημερινές δυνατότητες που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, περίπου 800 εκ. ευρώ. Θα είναι πραγματική σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά θα μειώνεται αντίστροφα στις μεγαλύτερες συντάξεις. 

-Για το 2020 το κόστος των μέτρων είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Προχωράμε σε μέτρα που αφορούν σχεδόν όλους τους πολίτες. Προχωρούμε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως εισοδήματα 20.000 ευρω. Μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης. Προχωράμε επίσης σε ένα μέτρο που αφορά τους νέους ανθρώπους. Προχωράμε στην επιδότητηση ασφαλιστικών εισφορών με ποσοστό 80% Μειώνουμε τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ στο 11%. Προχωράμε σε σειρά στοχευμένων μέτρων από 1-1-2020 που αφορούν τα νησιά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Θεσπίζουμε φορολογικής μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών. Προχωράμε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους. Παίρνουμε μέτρα μείωσης κόστος του πετρελαιου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές. Προχωράμε σε μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Μειώνουμε τον φόρο των συνεταιρισμών στο 10%. Προχωράμε σε μέτρο που αφορά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Στην έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων. 

-Όλα όσα σας είπα είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Όλες οι ενέργειές μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ενέργειες που έγιναν με σχέδιο. Αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον λαό, για αυτό το σχέδιο αύριο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης και για αυτό στις 26 του Μάη ζητάμε και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και φυσικά την οριστική έγκρισή του στις αρχές Οκτώβρη στις εθνικές εκλογές. 

Οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου: 

-Νομίζω ότι όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν τις δύο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν ότι η χρονική της καμπής ήταν το καλοκαίρι του 2017 στο Eurogroup της Μάλτας. Εκεί ήταν που φάνηκε ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση. Δουλέψαμε με σχέδιο, τεκμηρίωση και συμμαχίες. 

-H NΔ μας λέει να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και τότε θα μειώσω τα πλεονάσματα. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία και για αυτό μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα μέτρα και τα σχέδια. Τα μέτρα για το 2019 είναι μια αλλαγή πλεύσης από τα προηγούμενα χρόνια. Εντός του μνημονίου ήμασταν πολύ περιορισμένοι να το ξοδέψουμε εκ των προτέρων. Και για αυτό γινότανε μια πληρωμή εκ των υστέρων με το κοινωνικό μέρισμα. Η διαφορά σήμερα είναι ότι αυτά τα μέτρα τα κάνουμε εκ των προτέρων και μπορούμε γιατί έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον χώρο. Αναφορικά με το 2020 έχουμε μια κατάσταση που οδηγεί σε ένα win-win. Δημιουργήσαμε μια στρατηγική από το καλοκαίρι του 2017 για να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτό που παρουσιάσαμε είναι η δημοσιονομική πολιτική. Το μέλλον εξαρτάται και από την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Είναι επίσης το πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα "κληρονομιάς" για το πώς αντιμετωπίζουμε το εσωτερικό χρέος. Είναι το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα για τις τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια. Είναι πολλά κομμάτια που έρχονται μαζί αυτή τη στιγμή. Είναι σημαντικό για τον λαό να ξέρει ότι η αξιοπιστία που δημιουργήθηκε έπρεπε να κεφαλαιοποιηθεί. Και τώρα μπορούμε να το κάνουμε. 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση