Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 09:38 Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Στόχος της Ελλάδας και του πρωθυπουργού θα είναι να εστιάσει την συζήτηση στην ανάγκη διατήρησης ενός κοινωνικού προσώπου

Στα βασικά θέματα που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια θα αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Sibiu της Ρουμανίας σήμερα που είναι ημέρα της Ευρώπης, μόλις 15 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών.

Στην συνάντηση αυτή οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις προκειμένου να καταρτιστεί ο «οδικός χάρτης» με τις προτεραιότητες της Ένωσης. Τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΕ θα πρέπει να θέσει στόχους τόσο για το ποια θέλει να είναι στο παγκόσμιο στερέωμα και φυσικά το πως θα σταθεί σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι κλιματικές αλλαγές και βέβαια η περαιτέρω σύγκλιση και η οικονομική ανάπτυξη.

Στόχος της Ελλάδας και του πρωθυπουργού θα είναι να εστιάσει την συζήτηση στην ανάγκη διατήρησης ενός κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης μέσω της προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων.

Επειδή η λειτουργία της δημοκρατίας στην ΕΕ είναι από τους βασικούς παρανομαστές του Αλέξη Τσίπρα θα στηρίξει την ανάγκη εμβάθυνσης της ζώνης του ευρώ με θεσμών που θα λογοδοτούν δημοκρατικά.

Θα στηρίξει επίσης τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο θα εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι το προσφυγικό τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης συνευθύνης και αλληλεγγύης καθώς και συλλογικής λύσης σε ευρωπαϊκού επίπεδο στο πλαίσιο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συντονιστεί με τον κύπριο πρόεδρο, που θα δει πριν την σύνοδο, ώστε μαζί να θέσουν την προκλητική στάση της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θα θέσουν το θέμα της ανάγκης ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στην βάση των συμπερασμάτων του Μαρτίου 2018 και της σχετικής δήλωσης Μογκερίνι.

Μόνο αν η ΕΕ μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της θα αναβαθμίσει τον διεθνή ρόλο της στις περιφερειακές εξελίξεις θα τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

πηγή: news.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση