Χρ. Σταϊκούρας: «Κε Πρωθυπουργέ δεν σας εμπιστεύομαι…» - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 11:26 Χρ. Σταϊκούρας: «Κε Πρωθυπουργέ δεν σας εμπιστεύομαι…» - ΒΙΝΤΕΟ

Ευθείες βολές από το βουλευτή Φθιώτιδας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαβάστε όλη την ομιλία του κ. Σταϊκούρα:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο κ. Τσίπρας, λειτουργώντας όπως ένας απροετοίμαστος και φοβισμένος «φοιτητής» που στις εξετάσεις δεν γνωρίζει το θέμα, αισθανόμενος στριμωγμένος, αλλάζει το ερώτημα.

Αντί να απαντήσει στο ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλάζει το θέμα και ζητά να παρασχεθεί εμπιστοσύνη στην Κυβέρνησή του. 

Και 19 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ρίχνει και ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, αντιγράφοντας πονηρά ιδέες από τους γύρω του και εξαντλώντας την «αριστερή χρυσόσκονη» που του έχει απομείνει.

Μάλιστα μέσα στην απόγνωση επειδή τελειώνει ο πολιτικός του χρόνος, βάζει, εκ του πονηρού, στο ίδιο καλάθι, τα πεπραγμένα του τρέχοντος πολιτικού κύκλου με εξαγγελίες που αφορούν στον επόμενο κύκλο διακυβέρνησης.

Τώρα όμως αξιολογούνται τα πεπραγμένα του τρέχοντος κύκλου.

Τα άλλα μέτρα, με έναρξη εφαρμογής στη νέα κυβερνητική περίοδο, είναι προεκλογικού τύπου εξαγγελίες και ως τέτοια θα αξιολογηθούν.

Στο πολιτικά κουτοπόνηρο ερώτημα «καλά εσείς διαφωνείτε;», απαντούμε πως αυτά θα τα συζητήσουμε στον κατάλληλο χρόνο, όταν θα κάνουμε συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων των Κομμάτων.

Σε ότι αφορά στα τρέχοντα, προφανώς συμφωνούμε με την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο επίπεδο που εμείς τον παραδώσαμε στις αρχές του 2015.

Και η αλήθεια είναι ότι με αυτά που αφαίρεσε η Κυβέρνηση από τους πολίτες με την αύξηση του ΦΠΑ ή με την αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, υπερκαλύπτεται η προβλεπόμενη μερική ενίσχυση των συντάξεων, που προφανώς δεν είναι η 13η σύνταξη.

Ενίσχυση που μεταφέρεται για προφανείς προεκλογικούς σκοπούς από τα Χριστούγεννα στην Άνοιξη, από μία Κυβέρνηση που έχει καταργήσει το ΕΚΑΣ, δεν αποδίδει συντάξεις και έχει περικόψει δραματικά τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.  

Καλά, τόση προσβολή στη νοημοσύνη του Έλληνα;

Οι πολίτες όμως αυτό το έργο με σεναριογράφο, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα το έχουν ξαναδεί.

Και το βιώνουν στη σκληρή πραγματικότητα.

Γι’ αυτό, τελεσίδικα, δεν τον εμπιστεύονται.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν σας εμπιστεύομαι διότι με τη συνειδητή επιλογή των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων, οδηγήσατε την οικονομία σε «χαμηλές πτήσεις».

Αποτυγχάνετε, επί τετραετία, συστηματικά στους στόχους για την ανάπτυξη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν σας εμπιστεύομαι διότι με την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαλύσατε τη μεσαία τάξη, φτωχοποιήσατε την κοινωνία και «εκτοξεύσατε» τις οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση δε που φέρνετε με μεγάλη καθυστέρηση, αν και αναγκαία λόγω της πολιτικής σας,

  • δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους,
  • θέτει εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και για μικρές σχετικά οφειλές,
  • προβλέπει πολύ λίγες δόσεις για τις επιχειρήσεις,
  • και δεν επιβραβεύει τη συνέπεια.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν σας εμπιστεύομαι διότι αφού πήρατε 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έρχεστε τώρα να επιστρέψετε μικρό μέρος αυτών και μάλιστα με εξαγγελίες σε βάθος χρόνου, γνωρίζοντας ότι μετά τις εκλογές δεν θα είστε Κυβέρνηση.

Εξαγγελίες για το 2020, χωρίς να προχωράτε άμεσα στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση – μόνη της – μείωσε ήδη μία φορά το αφορολόγητο το 2016, και ψήφισε – πάλι μόνη της – τη δεύτερη μείωσή του το 2017.

Μειώσεις του αφορολόγητου που έχουν και θα έχουν τεράστιο κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, υπερκαλύπτοντας τις οποίες παροχές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν σας εμπιστεύομαι διότι δεν μπορείτε να επαναφέρετε την κανονικότητα στην οικονομία.

  • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί.
  • Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν αποπληρώνονται.
  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταρρέει.
  • Κεφαλαιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται.
  • Η ρευστότητα δημοσίων φορέων – όπως είναι η ΔΕΗ – επιδεινώνεται, ενώ εσείς στρουθοκαμηλίζετε.
  • Το Δημόσιο διογκώνεται.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν σας εμπιστεύομαι διότι το όψιμο «πακέτο» μέτρων που «άρον - άρον» εξαγγείλατε, δεν αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

Και αυτό διότι, αποδεδειγμένα, δεν μπορείτε να βελτιώσετε τη σύνθεση του πλούτου, δεν μπορείτε να ενισχύσετε την προσφορά στην οικονομία.

Μεγάλες επενδύσεις τελματώνουν.

Μεγάλες αποκρατικοποιήσεις καθηλώνονται.

Έχετε αποδείξει, εξαιτίας ιδεοληψιών σας, ότι ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι έννοιες ασύμβατες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν  σας εμπιστεύομαι και στα άλλα πεδία της δημόσιας σφαίρας.

Στην εξωτερική πολιτική, προχωρήσατε σε μία εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Στα ζητήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται «διάτρητη».

Στο πεδίο της προστασίας του πολίτη, υφίσταται γενικευμένο καθεστώς ανασφάλειας και φόβου.

Στην εκπαίδευση, κυριαρχεί η κοντόφθαλμη κομματική σκοπιμότητα.

Στο πεδίο των θεσμών, υποβαθμίζεται η ποιότητα της δημοκρατίας, υπονομεύεται το κράτος δικαίου, απειλείται η διάκριση των εξουσιών.

Στο πεδίο της διαχείρισης της εξουσίας, κυριαρχεί ο κυνισμός, η αλαζονεία, η αποκρουστική αισθητική και οι ανήθικες συνεχείς δηλώσεις Υπουργού της Κυβέρνησης, ενώ ο Πρωθυπουργός, πολιτικά εξαντλημένος, «διακοπεύει» αγκαλιά με την ελίτ και αναζητά ακόμη ανάδοχο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση απλώς αναλώνει, αυτάρεσκα, χρόνο και πόρους, εμπαίζοντας, με απόλυτο καιροσκοπισμό, την κοινωνία.

Κοινωνία όμως που δεν αντέχει άλλο παρακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ απλά να διαχειρίζεται το πολιτικό του τέλος.

Γι’ αυτό και η αφετηρία μιας αισιόδοξης πραγματικότητας πλησιάζει.

Σ’ αυτή την αφετηρία, η πατριωτική, φιλελεύθερη και κοινωνικά ευαίσθητη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, μετριοπάθεια και σεμνότητα, θα κληθεί, όπως έκανε πάντα στα δύσκολα, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Είναι ώρα να ανοίξουμε την πόρτα του μέλλοντος.

Οι ανάγκες επιβάλλουν να κινηθούμε με συνεκτικό σχέδιο, γρήγορα, αποτελεσματικά και ασυμβίβαστα.

Όλοι μαζί οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε, σε σύγχρονες βάσεις, την πατρίδα μας και να διασφαλίσουμε την ισχυρή και αξιοπρεπή πορεία της.

Δείτε βίντεο με την ομιλία Χρ. Σταϊκούρα στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση