Τουρκικές προκλήσεις: Η ΕΕ παρακολουθεί - Ποια μέτρα θα εξεταστούν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 20:47 Τουρκικές προκλήσεις: Η ΕΕ παρακολουθεί - Ποια μέτρα θα εξεταστούν

Κοινό μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κοινό μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανουν «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ. Νίκος Αναστασιάσης και Αλέξης Τσίπρας έθεσαν το θέμα στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία και ζήτησαν από τους ηγέτες της ΕΕ την εξέταση μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

Το πνεύμα Γιούνκερ -που δήλωσε ότι "σήμερα είμαι Κύπριος" υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Η Σύνοδος ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πριν ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών οι κ.κ. Αναστασιάδης και Τσίπρας είχαν συνάντηση για 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της Συνόδου ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι καθώς η συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης αφορά την στρατηγική της ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των πραγμάτων επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να έχει αξιόπιστο διεθνή ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας αν δεν προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της και δεν εξασφαλίσει την σταθερότητα στην γειτονιά της που είναι τα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπογράμμισε την σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018, όσον αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την σχετική δήλωση που είχε κάνει τότε η κ. Μογκερίνι, και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΕΕ έπρεπε να αντιδράσει. Συνεπώς τώρα είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της ΕΕ να τηρήσει τα συμπεράσματα του Μαρτίου του 2018. Είπε ακόμη ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς όμως ανταπόκριση από την Τουρκία.

Τα μέτρα που θα εξεταστούν  

Όσον αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας διπλωματικές πηγές έλεγαν, συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία. Τέλος και σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Τέλος στην Σύνοδο μίλησαν και για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει να δοθούν θετικά μηνύματα για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Τσίπρας: Να σταματήσει της παράνομες ενέργειες η Τουρκία

«Αναδείξαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε ο Αλ.Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στις θέσεις του Ν.Αναστασιάδη. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ζήτησε από την ΕΕ να εξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο τα απαραίτητα βήματα και μέτρα που πρέπει να ληφθούν εάν συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά της Τουρκίας. «Η Τουρκία οφείλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσει της παράνομες ενέργειες».

«Η ΕΕ έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε μία Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μία Μεσόγειο παραβιάσεων» υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.

Αναστασιάδης: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.

Μιλώντας στο Euronews και απαντώντας σε ερώτηση για το τι ζήτησε από τους ομολόγους του και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας». 

Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της». 

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».

Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των ηγετών λέγοντας: «Έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η ΕΕ - αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη». 

Τέλος, ανέφερε ότι «δεδομένου πως είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

Πρόσθεσε παράλληλα πως η ΕΕ θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και πως αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου

Ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφερε πως ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε του «27» για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση, ενωμένη, στέκεται στο πλευρό του κράτους μέλους της, δηλαδή της Κύπρου». Πρόσθεσε παράλληλα πως η ΕΕ θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και πως αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο από τους Ευρωπαίους εταίρους

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξάλλου, προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Σημειώνεται ότι υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση