Εισφορά αλληγγύης: Τι φορο θα πληρώνουμε αν περάσουν τα μέτρα των παροχών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 20:51 Εισφορά αλληγγύης: Τι φορο θα πληρώνουμε αν περάσουν τα μέτρα των παροχών

Τι θα συμβεί επομένως στην πράξη αν προχωρήσουν τα μέτρα έτσι όπως τα παρουσίασε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη;

Δώρο άδωρο είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, του μοναδικού από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με άμεσο αντίκτυπο στις καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι το 2020 θα διατηρήσει το αφορολόγητο στο ύψος του προχωρώντας ταυτόχρονα στην ενεργοποίηση μιας καινούργιας κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, δεν παρείχε καμία διαβεβαίωση ότι οι ψηφισμένες μειώσεις φόρων –δηλαδή η μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα στο 20% αλλά και ήδη ψηφισμένη κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που είναι ευνοϊκότερη από την προτεινόμενη- θα διατηρηθούν.

Έτσι, για την επόμενη χρονιά ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα έχει να κάνει μια απλή σύγκριση: να υπολογίσει την αλλαγή στο μισθό του μόνο από την αλλαγή στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία είναι ευνοϊκότερη μεν από την σημερινή αλλά χειρότερη από αυτή που θα εφαρμοζόταν αν ταυτόχρονα προχωρούσαν και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

Τι θα συμβεί επομένως στην πράξη αν προχωρήσουν τα μέτρα έτσι όπως τα παρουσίασε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη;

1.       Τα δύο τρίτα των εργαζομένων (τουλάχιστον) δεν θα δουν καμία απολύτως διαφορά στον μισθό τους. Όπως φαίνεται και από τα σχετικά παραδείγματα, για έναν εργαζόμενο που έχει 10.000 ευρώ ετήσιες αποδοχές (προ φόρων) ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 693 ευρώ καθώς οι κρατήσεις μόνο για τον φόρο εισοδήματος φτάνουν στα 21,4 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ποσό θα καταβληθεί και με την αλλαγή του χρόνου. Το μοναδικό που θα πει η κυβέρνηση σε αυτή την κοινωνική ομάδα (σ.σ αφορά όλους τους εργαζόμενους με ετήσιες αποδοχές προ φόρων έως και 12.000 ευρώ) είναι ότι τους… γλιτώνει από τα χειρότερα καθώς η μείωση του αφορολογήτου θα έφερνε και μείωση του ετήσιου καθαρού εισοδήματος κατά 450 ευρώ.

2.       Όφελος (μικρό), προκύπτει για όποιον έχει μισθό προ φόρων από 1000 ευρώ και πάνω. Έτσι, ο εργαζόμενος του 100άρικου σήμερα παίρνει 913 ευρώ τον μήνα (επί 14 μισθούς για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα). Από το νέο έτος, τα καθαρά θα αυξηθούν στα 916 ευρώ δηλαδή η μηνιαία αύξηση θα είναι τρία ευρώ. Για να φτάσει το ποσό να είναι υπολογίσιμο, θα πρέπει να έχει μισθό προ φόρων της τάξεως των 1750 ευρώ και πάνω. Έτσι, ο εργαζόμενος με σημερινές καθαρές αποδοχές 1470 ευρώ, θα δει μια θετική διαφορά της τάξεως των 23 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν στα 1493 ευρώ.  


πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση