Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάλυση: Η εκλογική διαφορά και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 11:15 Ανάλυση: Η εκλογική διαφορά και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών δίνει στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου ιδιαίτερη δυναμική.

Το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικών εκλογών δίνει στην αναμέτρηση της 26ης Μαΐου ιδιαίτερη δυναμική με το αποτέλεσμα της κάλπης να είναι πολύ πιθανό να φέρει πολιτικές εξελίξεις. Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν με τις διαφορές να κυμαίνονται από τις 3,5 έως τις 7,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ. Η δημοσκοπική «ψαλίδα» μεταξύ των μετρήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι μεγάλη καθώς τα πολιτικά συμπεράσματα θα είναι τελείως διαφορετικά στην μία ή στην άλλη περίπτωση.   

Το παράδοξο σε αυτή την εκλογική μάχη είναι πως οι πολιτικές συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την διαφορά που θα έχει πιθανότατα η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ -καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις- και αν αυτή μπορεί να ανατραπεί στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούν το φθινόπωρο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι ευρωεκλογές θα είναι «ντέρμπι» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τόνισε πως θέλει μια καθαρή νίκη χωρίς να βάζει συγκεκριμένο πήχη. Τα στελέχη όμως των δύο κομμάτων στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κονταροχτυπιούνται για το που θα κυμανθεί η διαφορά, ανεβοκατεβάζοντας διαρκώς το εκλογικό σκορ ενώ όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και πιο προσεκτικές.

Όπως όλα δείχνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαφορά μεταξύ των κομμάτων θα κρίνει την στρατηγική που θα ακολουθήσουν  τα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι τις εθνικές κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ακόμα και μια ήττα της τάξεως των πέντε μονάδων είναι διαχειρίσιμη και μπορεί να ανατραπεί. Παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα πως όσο θα πλησιάζει η ημέρα της 26ηςΜαΐου τόσο θα κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για τη ΝΔ και ενδεχομένως, όπως λένε, στην Κουμουνδούρου να δημιουργήσει γκρίνιες και εσωκομματικές τριβές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Ωστόσο μια μεγάλη ήττα δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί στις εθνικές εκλογές. Υπάρχει ωστόσο η ελπίδα ότι στην συνέχεια, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς θεωρεί βέβαιη την επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, με τα στελέχη της να εκτιμούν πως οι κυβερνητικές παροχές δεν θα επηρεάσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και πιστεύουν πως θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση. Παράλληλα υποστηρίζουν πως μια μεγάλη νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει πιο γρήγορα στην λαϊκή ετυμηγορία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύει να ηττηθεί με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά στις εθνικές εκλογές. Στην περίπτωση που η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή τότε ενδεχομένως να υπάρξουν γκρίνιες, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν την στάση που κράτησε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε νικήσει στις ευρωεκλογές την ΝΔ με 3,5 μονάδες. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.  

πηγή: thetoc.gr