Τσίπρας στους Financial Times: Η Μέρκελ δεν με πίστεψε ότι θα λύσω το Μακεδονικό

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019 12:01 Τσίπρας στους Financial Times: Η Μέρκελ δεν με πίστεψε ότι θα λύσω το Μακεδονικό

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στους Financial Times κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του και μιλά για τις εκλογές. «Δεν σκέφτομαι ότι θα χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πως θα τις κερδίσω», λέει από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αν ο στρατιώτης πηγαίνει στη μάχη για να χάσει είναι καλύτερο να μην πάει καθόλου. Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός. Δεν είμαι απο πολιτική οικογένεια. Έγινα ο νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία στα 40 μου», λέει ακόμα. Και καταλήγει αναφερόμενος στις εκλογές: «Έτσι είναι η ζωή. Πρέπει να παλέψεις. Αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο λαός, όχι εμείς».

Ο πρωθυπουργός, θυμάται ότι όταν ανέλαβε την εξουσία, ήλπιζε να γίνει πρόοδος με το Μακεδονικό αλλά ήξερε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο όσο ο Νικολά Γκρουέφσκι ήταν πρωθυπουργός.

«Ο Γκρουέφσκι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ποτέ δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συνάντησα την Άνγκελα Μέρκελ. Συζητήσαμε για ώρα την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα τα μνημόνια κ.α. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την εξωτερική πολιτική και είπα: «Θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα ακόμα και με τον  Γκρούεφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω μέσω διαπραγμάτευσης. Αν δεν καθίσει να διαπραγματευτούμε, θα τον κατηγορήσω ότι δεν θέλει συμφωνία. Μου απάντησε: «Δεν σε πιστεύω» και την ρώτησα γιατί. Είπε, γιατί όλοι οι προκάτοχοί σου ποτέ δεν ήθελαν να ανοίξουν αυτό το θέμα, ειδικά ο Σαμαράς. Της απάντησα ότι η γνώμη μου είναι διαφορετική. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει αν καταφέρουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Ο πρωθυπουργός καταλήγει διηγούμενος αυτό το τετ α τετ με την Μέρκελ λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι η Άνγκελα με πίστεψε αλλά απέδειξα ότι ότι εννοούσα ότι είπα όταν οι εξελίξεις στα Σκόπια έδειξαν ότι ήταν ανοικτή η ευκαιρία».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις και στις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν λέει μεταξύ άλλων: «Φυσικά, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις είπε: «Φυσικά και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν τις κάνεις, πέφτεις».

Εξηγώντας γιατί οι εκλογές τον Οκτώβριο θα αυξήσουν την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κάθε ημέρα που περνά, νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν στις ζωές τους ότι η κατάσταση έχει αλλάξει», λέει ακόμα. «Το να περιμένω είναι κέρδος για εμένα, διότι κάποιες φορές υπάρχει χρονική διαφορά […] ανάμεσα σε κρίσιμες αποφάσεις και το [πότε] οι πολίτες αναγνωρίζουν τις αλλαγές, ειδικά στην οικονομία». Σημείωσε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 2,2 έως 2,4% παρά την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ η προοπτική καλής σεζόν για τον τουρισμό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης καταδεικνύουν πως «είναι πιθανότερο να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις παρά αρνητικές» τους επόμενους μήνες.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση