Τα διλήμματα των κομμάτων και τα σενάρια για νέες κάλπες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019 09:13 Τα διλήμματα των κομμάτων και τα σενάρια για νέες κάλπες

Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη τόσο πιο έντονα θα είναι τα διλήμματα που θα θέτουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων και τα εκλογικά κέρδη.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χαρατήρα εθνικής κάλπης στην αναμέτρηση της Κυριακής. Ο μεν Αλέξης Τσίπρας μίλησε τις προηγούμενες ημέρες για την ανάγκη να δοθεί στην κυβέρνηση και τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε στην οικονομία μια ψήφος εμπιστοσύνης, ενώ από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΔ δεν σταματά να μιλά για την αναγκαιότητα μιας καθαρής νίκης της ΝΔ στην κάλπη. Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΝΔ μιλούν για παραίτηση Τσίπρα εφόσον αυτός ηττηθεί. Κανείς από τους δύο διεκδικητές της πρωτιάς ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια ποσοτικοποίηση του τι θεωρεί ήττα και τι νίκη στις ευρωεκλογές.

Όπως είναι προφανές η ολοένα και εντεινόμενη ταύτσιση ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών δίνει την αίσθηση ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής. Διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ από τη μεριά της ΝΔ έχει επισημανθεί από τα πιο επίσημα χείλη ότι όσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφορά τόσο πιο επιτακτικές θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον πάντως των δύο κομμάτων είναι πλέον στραμμένο στο ποσοστό των αναποφάσιστων, ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 15% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και για το οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσουν μια πραγματική μάχη στις επόμενες τρεις ημέρες της επίσημης εκλογικής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνουν να θέτουν με διλημματικό τρόπο το θέμα των παροχών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, λέγοντας πως με τον κ. Μητσοτάκη αυτές δεν θα συνεχιστούν. Από τη μεριά της η ΝΔ, εκτός από το να ζητά την καταδίκη αυτού που ονομάζει “χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης”, θα αναδείξει και τα θέματα της ασφάλειας με αφορμή την νέα επίθεση με μπογιές του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής.

Από τη Βουλγαρία στην Θεσσαλονίκη 

Στο Κίρκοβο της Βουλγαρία αναμένεται να βρεθεί το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Borisov, την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB). Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα ξεκινήσει στις 11:45.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 19:30 στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού. 

Η κεντρική ομιλία Μητσοτάκη το βράδυ στο Περιστέρι

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου. Το “παρών” αναμένεται να δώσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, αλλά και όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος με στόχο να σταλεί μήνυμα ενότητας και συστράτευσης στην βάση της ΝΔ, λίγα 24ωρα πριν από την εκλογική μάχη της Κυριακής.

Ο Κώστας Καραμανλής, προσερχόμενος στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης, αναμένεται να κάνει δήλωση στήριξης στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να είναι η πολιτική δύναμη που θα επικρατήσει την 26η Μαΐου. Παράλληλα, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία του ρόλου που θα πρέπει να έχει η ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο και το ΕΛΚ. Παρεμβάσεις αναμένεται να έχουμε και από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα παραστεί σήμερα στην εκδήλωση στο Περιστέρι ενώ αύριο θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη.  

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη στον ρ/φ σταθμό news 24/7.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση