Οι τελευταίες κινήσεις των μονομάχων λίγο πριν την "αυλαία"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 09:47 Οι τελευταίες κινήσεις των μονομάχων λίγο πριν την "αυλαία"

Στην Αθήνα η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυλαία της προεκλογικής περιόδου με οικονομία και Σκοπιανό

Η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές  φτάνει σήμερα το βράδυ στο τέλος της. Το κλίμα  που επικρατεί είναι ταυτόσημο με εκείνο των εθνικών εκλογών καθώς το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής ενδεχομένως να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνουν τα τελευταία τους όπλα στη μάχη για την επικράτηση στις 26 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει απόψε το βράδυ στο Σύνταγμα και ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Θεσσαλονίκη. 

Στα μέτρα ελάφρυνσης ποντάρει ο Τσίπρας 

Επικοινωνιακά το Μαξίμου δείχνει να ποντάρει μέχρι και την τελευταία στιγμή στην οικονομία και τα μέτρα στήριξης που έφερε παραμονές των εκλογών. Παράλληλα προειδοποιεί πως αν έρθει η ΝΔ στην εξουσία η χώρα θα επιστρέψει σε μνημονιακές πολιτικές. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και σε συνέντευξη του στο Star προανήγγειλε αύξηση κατά 10% σε όλες τις συντάξεις ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει το ΕΚΑΣ «Η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, σημειώνοντας ενδεικτικά πως «για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  

Χωρίς δημοσκοπικό κέρδος οι εξαγγελίες 

Ωστόσο δημοσκοπικά το συγκεκριμένο αφήγημα δεν δείχνει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη κυβέρνηση καθώς μία ακόμη μέτρηση, αυτή της Pulse για τον ΣΚΑΙ δίνει προβάδισμα στη ΝΔ με 7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Πάντως τα ευρήματα των μετρήσεων τα αμφισβητεί ανοικτά ο πρωθυπουργός κάτι που κάνει δημόσια σε όλες τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί. «Κουμάντο στο πορτοφόλι μας θα κάνουμε οι Έλληνες, εσείς κουμάντο στο δικό σας πορτοφόλι και πρωθυπουργούς θα εκλέγει μόνο ο λαός, ούτε η τρόικα, ούτε οι δημοσκόποι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» στη φαρέτρα 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία με περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα στις περιοχές που επικρατούν έντονες αντιδράσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την πρώτη στιγμή δήλωσε αντίθετος για τον τρόπο που η κυβέρνηση επέλεξε να λύσει ένα τόσο κρίσιμο για την χώρα ζήτημα, χαρακτηρίζοντας εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι θέλησε να μιλήσει στο νομό που τον Ιούνιο του 2018 στο χωριό Ψαράδες έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.  «Στην κάλπη της 26ης Μαΐου δεν θα ψηφίσετε, δεν θα ψηφίσουμε, μόνο για ευρωβουλευτές, δεν θα ψηφίσουμε μόνο για περιφερειάρχες, δεν θα ψηφίσουμε μόνο για δημάρχους. Θα πούμε ένα μεγάλο όχι στα ψέματα, στο φόβο, στη φτώχεια, στο διχασμό και στη θλιβερή επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στην Φλώρινα. 

Η ΝΔ ανεβάζει το εθνικό ζήτημα καθώς βλέπει ότι στη Βόρεια Ελλάδα ακραία και εθνικιστικά κόμματα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις που υπάρχουν με στόχο την προσέγγιση ψηφοφόρων. Γι’ αυτό τον λόγο στην Πειραιώς το τελευταίο διάστημα τονίζουν συνεχώς πως την Κυριακή καμία ψήφος δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, ένα έκανε νέο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. «Απευθύνομαι και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝ.ΑΛ , Ένωση Κεντρώων, άνθρωποι που ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ. Κοιτάξτε, το διακύβευμα των εκλογών αυτό έχει μια μεγάλη εθνική διάσταση. Δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικών επιλογών». 

Στο μπαλκόνι και ο Σαμαράς  

Μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή την σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.  «Μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι εκείνος είναι δήθεν 'με τους πολλούς'. Έτσι είναι. Τους πολλούς έχει ξεζουμίσει και έχει κοροϊδέψει ο κ. Τσίπρας! Τελικά όμως, αποδείχθηκε ο κ. Τσίπρας και για τους λίγους και για τους πολλούς και για όλους ο μεγαλύτερος πολιτικός Μαυρογιαλούρος που γνώρισε ποτέ ο τόπος...» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος παράλληλα στήριξε τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση